Policajka R. G. (48) uhapšena je prekjuče zbog sumnji da je uzimala mito da bi za uzvrat obezbeđivala pasoše Srbije najčešće državljanima Turske.

Prilikom pretresa kod uhapšene službenice MUP zaposlene u Upravi za upravne poslove pronađeno je čak 100.000 evra. Zbog zloupotrebe položaja i primanja mita osim nje uhapšene je matičarka A.P. (52), a privedeno je i dvoje građana Lj.N. (66) i M.Z. (56), zbog sumnje da su davali mito.

Policajka i matičarka se terete da su u dužem periodu od osumnjičenih građana primale poklone, kao i novac u iznosu od 100 do 500 evra kako bi stranim državljanima omogućile upis u knjigu državljana Srbije i donošenje rešenja po ubrzanom postupku.

Ovo hapšenje je nastavak akcije koju je prošle godine pokrenulo Tužilaštvo za organizovani kriminal zbog sumnji da je oko 300 državljana Turske među kojima su i neki istaknuti pripadnici tamošnjeg podzemlja dobilo prave srpske pasoše. Kako nije bilo dokaza da je u pitanju organizovana kriminalna grupa koja je Turcima obezbeđivala srpske pasoše, deo istrage je Tužilaštvo za organizovani kriminal ustupilo Višem tužilaštvu u Novom Pazaru, a postupak protiv policajke R.G. i još dve osobe vodi Više tužilaštvo u Beogradu.

U akciji u Novom Pazaru bio je uhapšen turski državljanin Umit Jardimci (42), koji se teretio da je bio glavni posrednik u prodavanju srpskih pasoša njegovim sunarodnicima.

Osim njega tada su uhapšena još četvorica osumnjičenih među kojima i matičari iz Novog Pazara, Sjenice, i Tutina. Od uhapšenog turskog državljanina je oduzet laptop i mobilni telefoni, što je korišćeno kao dokaz. BIA je presrela razgovore između Umita i njegovih sunarodnika koji su kupovali pasoše, kao i razgovore koje je obavljao sa matičarima u Sandzaku.

Sva petorica osumnjičenih, suočeni sa dokazima, zaključili su sporazume o priznanju krivice i već su pravosnažno osuđeni.

Jardimici je priznao izvršenje krivičnih dela trgovina uticajem i pranje novca zbog kojih je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora. Trajno su mu oduzeta i dva automobila BMW X5, proizvedena 2008. i 2006, procenjene vrednosti na oko 40.000 evra, kao i 50.000 evra u gotovom.

Nazif Kahrović iz Novog Pazara je priznao da je falsifikovao isprave i osuđen je na godinu i po zatvora, a oduzeto mu je i 10.000 evra. Sporazumi su zaključeni i sa Vehbom Sadikovićem i Šabanom Hodžićem iz Tutina zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i Markom Savićem iz Trstenika zbog falsifikovanja isprave u pomaganju. Njima su izrečene uslovne kazne zatvora od jedne godine, koje se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne izvrše novo krivično delo.

Uhapšena policajka, matičarka i još dve osobe biće privedene nakon isteka 48 sati na saslušanje u beogradsko Više tužilaštvo.

Pasoš vredan 10.000 evra

Turski državljani su dobijali prave srpske pasoše na lažna imena, što su plaćali i do 10.000 evra. S tim pasošima su mogli slobodno da putuju po celoj Evropi, čak i ako postoje crvene Interpolove poternice za njima. Cena srpskog pasoša kada se identitet ne menja bila je od 2.000 evra pa naviše.