Prethodni saziv Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) je napravio propust kada je 2015. akreditovao studijski program osnovnih akademskih studija Engleski jezik i književnost Univerziteta u Novom Pazaru.

Uverenje o akreditaciji tog studijskog programa je izdato, iako su među nastavnicima bili profesori koji su doktorirali na Univerzitetu u Novom Pazaru, koji nije imao akreditovane doktorske studije. To je Danasu potvrđeno u Komisiji za akreditaciju, povodom izjave osnivača Univerziteta u Novom Pazaru Muamera Zukorlića da “kada se akreditovao engleski i književnost, nisu bili problem profesori iz inostranstva i profesori koji su doktorirali na tom univerzitetu, a sad jeste problem”. Engleski jezik je inače jedini akreditovan program ovog univerziteta.

U odgovoru koji je naš list dobio iz KAPK-a navodi se da je Komisija “fokusirana ne samo na podizanje kvaliteta visokoškolskih ustanova i studijskih programa već i na permanentno podizanje kvaliteta sopstvenog rada, te da u tom smislu neprekidno usavršavaju način rada”.

– Komisija je u prvoj polovini ove godine ustanovila svoju radnu grupu za visokoškolske diplome, koja konzistentno proverava akademske kvalifikacije nastavnog osoblja u institucijama koje traže akreditaciju. Motivacija za ovo saznanje je da je više visokoškolskih ustanova u Srbiji nezakonito, to jest bez akreditacije, izdavalo diplome za različite nivoe visokog obrazovanja. Često su imaoci takvih diploma bili birani u nastavnička zvanja u visokom obrazovanju, tako|e nezakonito. Ovakva praksa Komisije je osujetila dalje pokušaje visokoškolskih ustanova da na takvim nastavnicima zasnuju svoje studijske programe i predupredila moguće greške Komisije u postupcima akreditacije u budućnosti, koje su se ponekad dešavale u prošlosti. Takav slučaj je studijski program osnovnih akademskih studija Engleski jezik i književnost Univerziteta u Novom Pazaru, koji je akreditovan odlukom prethodnog saziva Komisije – kažu u KAPK-u, napominjući da “jedan propust u radu ne znači da će on postati pravilo za naredne slučajeve”.

Zukorlić je, gostujući na N1 pre nekoliko dana, rekao da nije istina da je Univerzitet u Novom Pazaru nepriznat, već da nije akreditovan, dodajući da su to potpuno različite stvari.

“Kad se kaže nepriznat, znači ilegalan, ako se kaže neakreditovan, to znači da je u procesu akreditacije. Univerzitet je u procesu akreditacije, odbijali su neke programe. Ima 15 smerova i svi su legalni jer su u procesu akreditacije. Postoji opstrukcija pojedinih ljudi prema univerzitetu – rekao je Zukorlić, koji očekuje da će Univerzitet u Novom Pazaru dobiti akreditaciju, nakon što je novim Zakonom o visokom obrazovanju promenjen način izbora i sastav akreditacione Komisije.

U Komisiji kažu da je trenutno u postupku akreditacije 13 studijskih programa Univerziteta u Novom Pazaru – devet osnovnih akademske studije i četiri master programa. Od 13 podnetih programa, pet je razmatrano na Komisiji u prvom stepenu. Odluke o njima će biti saopštene na internet stranici Komisije nakon završetka postupka, kažu u KAPK-u. U Komisiji nisu želeli da potvrde nezvanična saznanja našeg lista da su na poslednjoj sednici odbijeni studijski programi osnovnih i master studija psihologije zbog niza manjkavosti, uključujući i nekompetentne nastavnike. Među njima su i profesori koji su doktorirali na Univerzitetu u Novom Pazaru, koji nema akreditaciju za doktorske studije.

Univerzitet u Novom Pazaru je u martu 2009. podneo zahtev za akreditaciju ustanove, koji je rešenjem Komisije 2011. odbijen