Centralni skup uz prisustvo državnog, političkog i vojnog vrha Turske upriličen je u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, u Ankari

Širom Turske danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede i Dan Turskih oružanih snaga, a tim povodom se održavaju prigodne manifestacije i skupovi.

Praznik je obilježen i na istanbulskom trgu Taksim uz prisustvo regionalnih i loklanih vlasti grada na Bosforu.

Sličnim skupovima, vojnim paradama i drugim prigodnim manifestacijama Dan pobjede i Dan oružanih snaga Turske danas se obilježava i u Kutahyi, Aksarayu, Cankiriju, Zonguldaku, Karsu, Adani, Hatayu  i u drugim gradovima Turske. 

 Centralni skup uz prisustvo državnog, političkog i vojnog vrha Turske upriličen je u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, u Ankari.

Predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u Ankari su dočekali premijer te zemlje Binali Yildirim, načelnik turskog Generalštaba Hulusi Akar i delegacija.

Potom je delegacija predvođena Erdoganom, koju su činili i predsjednik Velike narodne skupštine Turske (TBMM) Ismail Kahraman, Yildirim, Akar, predsjednik Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, članovi Vijeća ministara, komandanti oružanih snaga, došli u mauzolej.

Erdogan je položio vijenac, a nakon minute šutnje intonirana je himna Republike Turske.

Turski predsjednik je u pisanoj poruci izjavio kako sa ponosom obilježavaju 95. godišnjicu velike pobjede. Erdogan je kazao kako Turska nastavlja svoj put u skladu s ciljevima koje je zacrtao Ataturk.

”Epski otpor pružen u noći 15. jula, istakao je odlučnost naše zemlje da porazi sve napade na njenu ekonomsku i političku nezavisnost”, poručio je Erdogan.

Kao i prošle godine, i ove su građani pokazali veliko interesvanje za manifestaciju. Prilikom dolaska, ali i odlaska turskog predsjednika iz Anitkabira uzvikivali su mu poruke podrške.

Poduzete su visoke mjere sigurnosti.

Na današnji dan, prije 95 godina, turske snage sa osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom na čelu, zabilježile su veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Tursko-grčkom ratu vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga u Turskoj se i obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.