– Od nedelje voda iz prijepoljskog gradskog vodovoda nije za piće, javlja portal foruminfo.rs. Muslimani u Prijepolju u sred najsvetijeg meseca ostali su bez vode za piće a to je epilog Zindovićeve, Gačevićeve i Zukorlićeve vlasti u tom gradu.

Javno komunalno preduzeće “Lim“ objavilo je da se, zbog velike zamućenosti na izvoru, voda iz gradskog vodovoda može koristiti samo za tehničku upotrebu.

Zamućenost je danas manja, ali je i dalje veća od dozvoljene.

Rukovoditeljka Postrojenja za preradu vode Dana Ljujić kaže da je u nedelju u jutarnjim satima voda bila znatno mutnija i da je mutnoća iznosila 224 enteu (engl. NTU-Nephelometric Turbidity Units) jedinica dok je jutros iznosila 88 jedinica, što je skoro tri puta manje.

Zavod za javno zdravlje Užice svakodnevno ispituje hemijsku i bakteriološku ispravnost vode a mutnoće se meri na svakih pola sata.

JKP “Lim“ je, uz pomoć komunalnih preduzeća iz Priboja i Nove Varoši, organizovalo tri cisterne koje će svakodnevno snabdevati vodom ustanove i građane i građanke Prijepolja.

Poslednji put izvorište se zamutilo 2011. ali je mutnoća te godine bila manja nego sad. Ljujić je rekla da postrojenje može da prečisti mutnoću do 50 NTU jedinica.

Ne može se precizirati koliko će se brzo izbistriti izvorište a voda će ponovo biti proglašena ispravnom za piće nakon što Zavod za javno zdravlje Užice potvrdi ispravnost tri uzastopna uzorka vode.