Predstavnici Poljoprivredne stručne i savjetodavne službe i Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja obišli su malinjake učesnika pilot projekta sađenja malina na različitim lokacijama gradskog i seoskog područja. Kako kažu stručnjaci, stabljika maline se na svim nadmorskim visinama dobro “primila” zbog čega čega je čitav projekat uspješno realizovan. Malina se uspješno “primila” u novopazarskim malinjacima

 
Poljoprivrednici koji su odlučili da se oprobaju u uzgoju ovog voća prešli su veliki put u nastojanju da postanu pravi malinari, a sve uz podršku Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja i Poljoprivredne stručne i savjetodavne službe. Od samog pisanja projekta, dobijanja sadanica, edukacija, razmjene iskustva sa malinarima iz drugih gradova i posjet sajmovima, preko analize zenljšta, podubrivanja do postavljanja naslona. Kako kažu stručnjaci malina se “primila” u prosjeku 83% od zasada, a stabljike su kvalitetne i već sledeće godine daće prve plodove. Imanje Salvomira Božovića, jednog od učesnika je primjer dobro uređenog voćnjaka i pedantno podignutog malinjaka koje se nalazi u gradskom području.
“Zadovoljan jesam, ima posla, premda je to bila nepoznanica, prvi put se u našem kraju srećemo sa nekom ozbiljniom proizvodnjom. Daće bog biće tu ozbiljnih proizvođača. Nadam se I mnogo većih površina I nadam se da će to ispasti sve baš kao što smo I zamislili “, kaže Božović.
U naselju Požega nalazi se malinjak na nadmosrskoj visini od 600 metara njegov vlasnik očekuje sledeće godine 70 % roda od kompletnog zasada. Slična situacija je i sa zasadima na nešto višim nadmorskim visinama u blizini mjesta Duga Poljana.
Ocjena da je pilot projekat uspješan dovodi do zaključka da se više zasada može se obezbediti zadovoljavajuća količina za pokretanje porodičnog biznisašto je značajno za razvolj poljoprivrede grada ali i za samu proizvodnju i život uzgajivača.