Kako smanjiti potrošnju interneta na telefonu?

0
550

Većina korisnika interneta na mobilnim telefonima verovatno već zna da nije pametno skidati aplikacije ili gledati videe na YouTubeu kada nisu povezani na Wi-Fi. Međutim, ako vam i dalje stižu previsoki računi zbog prenosa podataka, možda bi trebalo da razmotrite neku od sledećih opcija.

Sažmite stranice Chromea
Da li koristite Googleov pretraživač za sav protok interneta? Umesto toga, pokrenite Chrome i kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu, odaberite Settings, a potom Data Saver. Na taj način možete da smanjite protok podataka za 30 do 35 odsto. Jednom rečju, ako uključite opciju Data Saver, internet će vam teći nešto sporije.

Rešite se aplikacije za Facebook
Poznato je da Facebook aplikacija za Android uzima priličnu količinu internet saobraćaja. Moguća alternativa je Tinfoil for Facebook, ili da pregledate Facebook koristeći Chrome.

Za brzo otvaranje napravite prečicu: otvorite Facebook u Chrome-u, otvorite meni sa opcijama i odaberite opciju Add to Home Screen.

Koristite aplikacije, igre i servise offline
Neke aplikacije i igre moraju biti stalno povezane sa internetom kako bi funkcionisale. Drugima to nije nužno: dovoljno je preuzeti ih. Proverite šta među često korišćenim aplikacijama i igrama možete da uklonite bez spajanja na internet.

Ograničite pozadinski saobraćaj podataka
Najlakše ćete srezati mobilni internet ako aplikacijama naložite da prekinu pozadinski saobraćaj poput sinhronizovanja e-pošte, osvežavanja news feeda, vremenske prognoze i tome slično.

Otvorite Settings, pa Data usage i zatim Restrict Background Data za pojedine aplikacije, odnosno Settings, pa Apps. Možete i promeniti postavke, za sinhronizaciju Google servisa ako otvorite Settings, pa Account, Google i potom pod korisničkim računom označite servise za koje ne želite automatsko usklađivanje i nadograđivanje.

Isključite automatsku nadogradnju
Nadogradnja aplikacija takođe može značajno da utiče na potrošnju mobilnog interneta. Proverite da li to obavlja vaš pametni telefon automatski ili čeka vašu dozvolu.

U Googlovoj prodavnici Play otvorite navigaciju sa leve strane, pa kucajte Settings na vrhu. Videćete opciju Auto-Update Apps. Kliknite na nju i proverite da li je postavljena na Do not auto-update apps ili na Auto-update apps over Wi-Fi only.

Izbegavajte streaming
YouTube, Spotify, Vine i slični internet servisi mogu biti veliki potrošači podataka. Ako ne možete bez muzike i videa dok ste u pokretu, prebacite deo zbirke sa računara na telefon i slušajte ili gledajte offline. Ako vaš pametni telefon nema dovoljno memorije, nabavite adapter za kartice mikro SD.

Otkrijte koje aplikacije najviše troše
Otvorite Settings, pa Data usage kako bi ustanovili koje aplikacije najviše troše mobilni internet. Na osnovu toga odlučite da li da ih potpuno uklonite ili smanjite njihovo korišćenje.

Koristite offline navigaciju

Google Maps i slični servisi takođe mogu biti veliki potrošači ako niste oprezni. Srećom, moguće ih je koristiti i bez pristupa internetu.

Izbegavajte preuzimanje, upload i slanje slika i videa
Minut HD videa je kao 200 MB podataka za prenos. Ako vam nije hitno, bolje pričekajte dok se ne nađete u Wi-Fi zoni.

Koristite Bluetooth
Osim Wi-Fi-ja, na raspolaganju vam je još jedan standard za prenos podataka čije korišćenje nećete skupo platiti. Bluetoothom možete jednostavno prebaciti i veoma velike datoteke ukoliko ste u mreži.

Uključite Bluetooth i pustite smartphone da potraži uređaj sa kojim želite da se povežete. Kada ga pronađe, kliknite na dugme za deljenje ili odaberite odgovarajuću opciju na listi.