Deficit budžeta u prvih pet meseci 11,3 milijarde dinara

0
1401

Deficit budžeta Srbije u prvih pet meseci ove godine iznosio je 11,3 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

“Deficit budžeta Republike, prema široj definiciji, koja u rashode uključuje i projektne zajmove koji nisu deo budžeta ali pripadaju nivou Republike, iznosi 20,7 milijardi dinara”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu tog ministarstva.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu od januara do maja 2016. godine za 4,8 milijardi dinara nego u istom periodu prethodne godine. U maju su ostvareni prihodi u iznosu od 80,8 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 79 milijardi dinara. Ostvaren je suficit u iznosu od 1,8 milijardi dinara.

Kako se navodi, poreski prihodi su iznosili 70,6 milijardi dinara.

Po osnovu PDV-a, u maju je naplaćeno 37,8 milijardi dinara, a prihod po osnovu akciza iznosio je 20,4 milijardi dinara. Prihod po osnovu poreza na dobit ima rastući trend s obzirom, kako navode, da se bliži rok za uplatu poreza po osnovu godišnjeg obračuna.

“Pošto je krajnji rok za obračun i uplatu 28. jun, ovog meseca se očekuje najveći prihod po osnovu ovog poreskog oblika”, navodi Ministarstvo finansija Srbije i dodaje da su preostali poreski prihodi naplaćeni u skladu sa očekivanjima.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,9 milijardi dinara, a po osnovu donacija uplaćeno je 0,2 milijarde dinara. Navodi se da su rashodi izvršeni u iznosu od 79 milijardi dinara.

Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO).

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19 milijardi dinara. Transferi OOSO iznosili su 17,9 milijarde dinara, od čega je transfer PIO fondu iznosio 16,9 milijardi dinara. Na nivou opšte države, u prvih pet meseca je zabeležen deficit u iznosu od 23,9 milijarde dinara.

U maju je ostvaren suficit u iznosu od 2,8 milijarde dinara.

izvor: N1