Srbija može da bude glavni oslonac Kine u Evropi, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i naveo da je izuzetno zadovoljan bilateralnim odnosima dve države i da uz mali napor Kine, Srbija može da postane zemlja u kojoj neće biti nezaposlenih.

“Srbija nije članica EU, ali ispunjava uslove i postaće jednog dana. Srbija ima otvoreno bescarinsko tržište skoro u celom svetu. Srbija može uz velike infrastrukturne projekte u kojima učestvuju kineske korporacije uskoro da postane i veliko gradilište na kome ćemo izgraditi fabrike za proizvodnju tako da roba iz Kine ne mora da putuje toliko hiljada kilometara u Evropu”, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je u intervjuu kineskoj agenciji Sinhua rekao da u Srbiji može da se proizvodi zajedničkim kapitalom Srbije i Kine i da odatle proizvodi idu na evropska tržišta, tim pre što bi tada tržište i EU bilo dostupno bez carine.

Govoreći o kineskim investicijama, Nikolić je ukazao da u Srbiji postoji mnogo oblasti za investiranje kapitala iz Kine i da to nisu samo pruge, putevi i mostovi, već da je to zajednički proizvod i najavio da se priprema proizvodnja hrane za kinesko tržište na teritoriji Srbije.

On je ukazao da Srbija mora da zaposli svoje ljude, jer su u krizi za posao još od raspada bivše Jugoslavije, od kada nismo uspeli da obezbedimo sva radna mesta koja su nam potrebna. Srbija ima visoko tehnološko znanje, izuzetno stručnu radnu snagu, a država daje i povlastice za svakog novo zaposlenog radnika i Kina bi to trebalo da iskoristi, istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da pripada narodu koji želi da sve postigne svojim radom i da zbog toga nalazi toliko sličnosti između Kineza i Srba.

“Predsednik Kine je shvatio našu želju da nam Kina pomogne tako što bismo počeli da radimo. Nama nije potreban novac ni humanitarna pomoć, mada smo zahvalni Kini na pomoći koju nam je pružila posle poplava prošle godine. Nama je potrebno da i mi ujutro odlazimo na posao kao što odlaze Kinezi”, rekao je Nikolić.

Naveo je da Srbija, koja sada ima samo 7,5 mliona stanovnika, uz mali napor Kine može da postane zemlja koja nema nezaposlenih.

izvor: N1