U Istanbulu su održani protesti povodom samoubilačkog napada ID blizu granice sa Sirijom, za koji su demonstranti okrivili tursku vladu, ali je došlo do sukoba.

Policija je morala da upotrebi suzavac i vodene topove.

Više stotina ljudi okupilo se u blizini centralnog istanbulskog trga Taksima na protestima povodom današnjeg samoubilačkog napada u većinski kurdskom gradu Suruču, u kojem je poginulo najmanje 30 ljudi, preneo je Rojters.

Neki od okupljenih su uzvikivali slogane protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), poput “Ubilačka Islamska država, saradnici Erdogan i AKP”.

Demonstracije su bile uglavnom mirne sve dok neki učesnici nisu počeli da bacaju staklene boce na policiju, navode svedoci.

Kurdska manjina u Turskoj je besna zbog, kako ističu, nespremnosti zvanične Ankare da uradi više kako bi zaustavila džihadiste ID.

Kurdska militantna grupacija PKK je danas saopštila kako vladu smatra odgovornom za napad u Suruču, navodeći da je Ankara “podržavala i gajila” Islamsku državu protiv Kurda u Siriji.

izvor: Tanjug