Tokom predstavljanja pobednika Festivala stvaralaštva mladih iz Novog Pazara u Zrenjaninu goste iz Novog Pazara primio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, a prijemu su, osim predstavnika kulturnih centara iz oba grada, prisustvovali i učenici iz Novog Pazara, učesnici Festivala stvaralaštva mladih.

Na sastanku je razgovarano o sarasdnje kulturnih centara iz Novog Pazara I Zrenjanina koja je do sada bila veoma uspešna što bi moglo da se proširi I na oba grada.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina ocenio je saradnju dve institucije kulture kao veoma značajnu i izrazio očekivanja da će ona u narednom periodu biti još sadržajnija. On je, kao posebno značajno, istakao učešće mladih i njihov doprinos toj saradnji.

– Želja nam je da mladi uzimaju što više učešća u svim kulturnim dešavanjima i da se razvija njihov talenat. Mogli smo da čujemo da u Novom Pazaru to postoji, ova deca su ponos tog grada i neka iskustva koja smo čuli tokom razgovora pokušaćemo da prenesemo i na našu sredinu. Obostrane su nam želje da mladi u celoj državi mogu da adekvatno razvijaju talenat koji poseduju, da se bave i glumom i muzikom i drugim vidovima stvaralaštva, s obzirom da je kultura nešto što može doprineti celokupnom razvoju zemlje – rekao je Santovac.

Iako su Novi Pazar i Zrenjanin udaljeni skoro četiri stotine kilometara, to ne ograničava međusobnu saradnju, upoznavanje i druženje mladih iz dve sredine, različite po istorijskim, geografskim i demografskim karakteristikama. Husein Memić, direktor Kulturnog centra iz Novog Pazara, zahvalio se na prijemu u Gradskoj kući i ukazanom gostoprimstvu u Zrenjaninu, i ukazao na značaj Festivala stvaralaštva mladih koji se u Novom Pazaru organizuje već pune četiri decenije.

– Mi smo voljni da pomognemo našim prijateljima iz Kulturnog centra Zrenjanina da takav festival zaživi i ovde i da možda uključimo u njega još neke gradove u Srbiji. Dvanaest hiljada dece, sve osnovne i srednje škole učestvuju na našem festivalu i naša je želja da ga prikažemo i u drugim delovima Srbije, a počinjemo upravo od Zrenjanina.

On je istakao i da deca iz Novog Pazara po prvi put borave u Zrenjaninu, da su smeštena u Domu učenika “Angelina Kojić Gina” i da su brzo iskoristila priliku da se upoznaju s decom iz Zrenjanina i okoline.

– To je ono što raduje i Novi Pazar i Zrenjanin, nova poznanstva, produbljivanje saradnje, možda smo, malo nelogično, krenuli od juga ka udaljenom severu zemlje, ali za dobro prijateljstvo i dobre stvari ne postoji daljina. Želja nam je da sarađujemo i da unapredimo tu kulturu, koja je, moramo priznati, skrajnuta u našoj zemlji zbog brojnih negativnih pojava – naglasio je Husein Memić nakon današnjeg prijema u Gradskoj kući.

izvor: rtvnp