Fahrija Karkin, advokat provooptuženog Turkovića, kaže da je prvostepena presuda u cjelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Tužilaštva na oslobađajući dio je odbijena.
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostepenu presudu u predmetu Zijad Turković i naložilo novo suđenje, izjavio je u petak za Al Jazeeru Turkovićev advokat Fahrija Karkin.

Prema njegovim riječima, presuda je u cjelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Tužilaštva na oslobađajući dio je odbijena.
Statusna konferencija je zakazana za 18. septembar, kazao je Karkin.
Advokat je kazao da će njegov klijent ostati u pritvoru.
Zbog pljačke Cargo-centra Aerodroma Sarajevo, šverca drogom, ubistva pet osoba, neovlaštenog prometa oružja, iznude dionica Fabrike čarapa Ključ iz Sarajeva i drugih krivičnih djela, peterica optuženih su dobila ukupno 100 godina zatvora.
Zijad Turković i Milenko Lakić osuđeni su na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina, Saša Stjepanović na 12 godina, Fadili Aljović na pet godina, a Muamer Zahitović na tri godine zatvora.
Istom presudom Nijaz Zuban, nekadašnji šef Cargo-centra, i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi.

‘Zločinačka organizacija’

Optužnica je “zločinačku organizaciju” teretila za učešće u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 1,25 miliona eura ABS banke u Cargo-centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom i iznude.
“Tužiteljstvo je zadovoljno izrečenom osuđujućom presudom i činjenicom da je izrečena najveća kazna u predmetu organiziranog kriminala. Doista, radi se o najopasnijoj zločinačkoj organizaciji u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini”, rekao je nakon izricanja presude glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić, uz napomenu kako će se žaliti na oslobađajuću presudu za Zubana i Mašovića.
Odbrana, posebno Zijada Turkovića, bila je izrazito nezadovoljna ishodom slučaja i najavila je da će se žaliti na odluku utemeljenu na iskazima svjedoka.
“Očito je uradio ono što ne smije uraditi nijedan sud, nijedan sudija, pa jedan iskaz podijeli, pa mu u dijelu vjeruje, a u dijelu mu ne vjeruje. Evo, recimo, ne vjeruje mu za Zubana”, rekao je tada Karkin.
Izricanje presude trajalo je više od tri sata, uz ogromne mjere osiguranja, a Turković se nije pojavio na izricanju presude.
U procesu je saslušano 195 svjedoka i izneseno 708 materijalnih dokaza.
Osuđenima će biti oduzeta i imovina za koju je Sud utvrdio da je stečena nelegalno, a riječ je o apartmanima, stanovima, kućama… Dijelu osuđenih bit će oduzeti automobili, a jednom od Turkovićevih saradnika i dionice za koje je utvrđeno da su pribavljene na nelegalan način, saopćeno je tokom izricanja presude.

Svjedočenje dvojice pokajnika
Razotkrivanju “zločinačke organizacije” pomoglo je svjedočenje dvojice pokajnika, Isljama Kalendera i Emira Zekovića, kojima je Tužilaštvo dalo imunitet.
Potom su još sedmerica učesnika priznala krivicu i dobila blaže kazne.
Turkovićeva grupa, utvrdio je tada Sud, nije prezala ni od ubistava, uglavnom saradnika, a među pet ubijenih je i jedna žena u visokom stepenu trudnoće, te jedan član grupe jer je “previše znao”.
Tri ubistva su pokušana, među kojima je i ono trenutnog bjegunca bh. pravosuđa na Kosovu, Nasera Kelmendija i njegovog sina Elvisa.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u junu 2011. godine optužnicu u predmetu Zijad Turković i drugi, po kojoj se Turković tereti za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama, zločinačkom organizacijom, razbojništvom, iznudama, pranjem novca, ubistvima, izazivanjem opće opasnosti, neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, kao i dogovorom za počinjenje krivičnih djela i pripremanjem krivičnog djela teško ubistvo.

Teška krivična djela
Optuženog Lakića tereti se za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela, ubistvo, teško ubistvo.
Optuženog Stjepanovića optužnica tereti za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.
Zuban je bio optužen za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija i razbojništvo, dok je Mašović bio optužen za organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, iznuda.
Optuženog Zahitovića tereti se za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, iznuda, pranje novca.
Aljović je bio optužen za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, ubistvo.

20140801-191959-69599135.jpg

1 KOMENTAR

Comments are closed.