Crveni Križ je pozvao na trosatni prekid vatre u Gazi kako bi se stradali transportovali do bolnica. Hamas je prihvatio, a Izrael prvo odbio a zatim prihvatio prekid vatre na dva sata.

Palestinska vojska se složila i podržala plan koji će stvoriti dva sata prekid vatre u Gazi kako bi se omogućilo medicinarima liječenje ranjenih Palestinaca.

U prekidu vatre, koji je tražio Međunarodni komitet Crvenog krsta, za Shejaia okrug gdje su zdravstveni zvaničnici, rekli da je najmanje 50 Palestinaca je ubijeno od strane izraelske vatre.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi Esref al-Kudra, u izjavi za AA, kazao je da je u toku proces vađenja tijela poginulih.

“Također, izvlačimo povrijeđene kako bismo im mogli pružiti medicinsku pomoć. Prema prvim procjenama, 40 osoba je ubijeno, dok je povrijeđeno 400 osoba”, rekao je Kudra.

Od 7. jula odnosno od početka izraelskih vojnih operacija na Pojas Gaze, koji se vode pod imenom “Zaštitna zona“, smrtno je stradalo najmanje 358 osoba, dok je povrijeđeno 2.685. U napadima često su meta žene i djeca.