Sarajevo – Magazin Saff objavio je biografiju Redžep ef. Radončića, navodeći kako se radi o amidži Fahrudina Radončića. Pored slike Redžep efendije, postvalajena je slika u Muhamed ef. Radončića, sa potpisom pod sluki “amidžić Fahrudina Radončića”

bosntimes

Magazin Saff objavio je biografiju Redžep ef. Radončića, navodeći kako se radi o amidži Fahrudina Radončića. Pored slike Redžep efendije, postvalajena je slika u Muhamed ef. Radončića, sa potpisom pod sluki “amidžić Fahrudina Radončića”. Iznesena je prilično detaljna imamsak biografija Redžep efendije.Rođen je 1912. godine u Gusinju, od oca Adema i majke Bahtije. Svoje službovanje počeo prvo kao mujezin a poslije kao imam u Vusanje, gdje je naučio vrlo dobro i albanski jezik. Poslije je bio imam “nove džamije” u Gusinju do 1959.godine. Govorio je arapski, turski i albanski jezik. Kraj svoga imamskog službovanja proveo je u Vlasenici kod Zvornika. Od 1986 godine živio je kod sina Redžepa u Istanbulu, gdje je i 2001. godine preselio na ahiret.

Još jedan imam iz Gusinja, kojeg SAFF ne spominje, Muhamed ef. Radončić, bio je vaspitač u Gazi Husref begovoj medresi, živio je i umro na Kobiljoj glavi, također je bliži rođak Fahrudina Radončića.

Sam Radončić je rekao kako je djevojačko prezime majke Muamera Zukorlića Radončić.

Krajevi Plava i Gusinja su poznati po mješovitim brakovima Bošnjaka i Albanaca. Uz to još od vremena jednog od najistaknutijih bošnjačkih figura u historiji Bošnjaka na Balkanu, Ali-paše Gusinjskog, došlo je do masovnog bratimljenja Bošnjaka i Albanaca. Ali-paša je utemeljitelj Prizrenske lige, što se smatra historijskim embriom albanske državnosti.

Stoga mnogi Bošnjaci govore i albanski jezik, i obrnuto.

Familija Zukorlić ja nastala iz mješovitog braka Albanaca i Bošnjaka. Izvjesni Zuka, Albanac iz Gusinja, doselio se u selo Orlje kod Novog Pazara. Tu se predak Zukorlića asimilirao tako da mu je imenu pridodato ime sela.

1 KOMENTAR

  1. Kud bas nas ovaj Kazanova iz Orlja nas da zadesi? Pa mi smo neku tesku kaznu zaradili cim smo njega dobili. Ovo je strasno. Samo me cudi, ko osim dajova sto prebacuju novac za Tursku ovog coveka podrzava. Onaj sto krade wc solje pa ga niko nece ili onaj samoproklamovani doktor sociologije. Sramno je sto ti i takvi ljudi vode Islamsku zajednicu i stranke koje u sebi imaju naziv Bosnjacka. Sramno je sto Kazanova nosi ahmediju po potrebi kad prikuplja donacije i uzima novac za projekte koji nikada ne ugledaju svetlost dana (citaj kulturni centar Petnjica)

Comments are closed.