9883976a1e2c9bf0a9ab3ebfa533bd25

Zabrana nošenja i korišćenja suzavca u Srbiji je uređena sa čak dva zakona, a ako bi neka dama u samodbrani pokušala da ga upotrebi mogla bi dobiti kaznu i do pet godina zatvora, piše Telegraf.

Svaki put kad u nekom stranom filmu napasnik krene na ženu, ona se spase tako što iz svoje minijaturne torbice izvadi ili dezedorans koji razbojniku prsne u oči. Nakon toga, napasnik se hvata za glavu, a ona beži koliko je “noge nose”.

Ako bi u Srbiji, u kojoj se svakodnevno dogodi neko , neka dama pokušala tako da se odbrani, mogla bi da prođe gore od onoga ko ju je napao. Naime, ukoliko upotrebite suzavac, možete zaraditi zatvorsku kaznu do pet godina, a postoji mogućnost da ona bude veća od one koju će dobiti napasnik koji je izvršio (od jedne do 18 godina, s tim što se visoke kazne retko izriču). Razlog za visoke kazne, kako kažu u policiji je taj što se suzavac ubraja u gasno oružje.

Zabrana nošenja i korišćenja suzavca u Srbiji je uređena sa čak dva zakona – Zakonu o oružju i municiji, kao i Krvičnim zakonikom.

– Prema Zakonu o oružju i municiji sprejevi se svrstavaju u gasno oružje koje izbacuje ili ispušta gas i druge supstance štetne po zdravlje. Krivičnim zakonikom Republike Srbije propisuje se od šest meseci do 5 godina za nabavljanje, držanjanje i nošenje gasnog oružja – objašnjavaju u MUP-u.

Takođe, ukoliko pomislite da se odbranite dezedoransom (ukoliko napasniku prsnete dezedorans u oči), koji sigurno imate u torbi, morali biste prvo proveriti njegov hemijski sastav. Jer ukoliko sadrži bilo koju supstancu koja može oštetiti oko, možete biti osuđeni na kaznu zatvora, kao i za korišćenje suzavca.

Advokat Đorđe Mamula kaže da ove slučajeve ne treba generalizovati, ali da je neophodno zakonski zaštititi žene.

– Žene moraju biti veoma zaštićene, jer su žene u dužem periodu najponiženije u ovom društvu – kaže Mamula.

Prodaja suzavca zakonom je zabranjena, ali ga možete nabaviti u skoro svakom armi šopu kao “anti-hund” sprej, tj. sprej protiv ujeda pasa i to za 500 do 600 dinara.

Dok se za samoodbranu na ovaj način može dobiti i 5 godina zatvora, silovatelj može proći i sa manjom kaznom. Krivičnim zakonikom predviđene kazne za silovanje su od jedne do 18 godina zatvora, ali su poslednjih godina u Srbiji izricane niske kazne.

Jedan od primera niske kazne za ovo krivično delo koji je šokirao javnost jeste presuda Apelacionog suda u Beogradu, s kraja prošle godine, kojom je Milan Ćirić (54) iz Valjeva osuđen na svega tri godine zatvora za silovanje maloletnika!

Iako je realan broj silovanja znatno veći, na teritoriji Republlike Srbije u 2012. godini evidentirano je tek 85 krivičnih dela silovanja, a na području PU za grad Beograd 17 ovih krivičnih dela. Za prvih sedam meseci ove godine u Srbiji je evidentirano 40 silovanja, dok je u istom periodu na području Beograda evidentirano četiri.