20 donora u Novom Pazaru daje bubreg

living_kidney_donor

 

Novi Pazar – Odeljenje za nefrologiju i Centar za hemodijalizu novopazarske Opšte bolnice, Svetski dan bubrega obeležili su organizovanjem potpisivanja donorskih kartica.

-Potpisano je 20 donorskih kartica i to je za naše prilike ovde dobar odziv. Nastojima da ljudima iz ovog kraja približimo značaj potpisivanja donorskih kartica i to nam je sada, na prvoj većoj akciji, dalo dobre rezultate. Očekujem, da će u narednom periodu biti više ovakvih humanih ljudi, koji će zaveštavanjem svojih organa spasavati više ljudi, ocenjuje dr Edvin Hadžibulić, načelnik Odeljenja za nefrologiju i Centra za hemodijalizu.

Ovo je jedno od mlađih odeljenja u novopazarskoj bolnici. Smešteno je u novom intrtnističkom bloku. U prostoru od skoro 700 kvadrata ima 26 mesta za dijalizu, na koju dolazi 83 pacijenata iz ovog grada i Raške. O zdravlju pacijenata brine pet lekara i 13 medicinskih sestara. „Zahvaljujući razumevanju novog menadžmenta Opšte bolnice, od početka ove godine, kadrovski smo ojačani. Do kraja prošle godine imali smo samo dva lekara i sedam medicinskih sestara, što je bilo nedovoljno na ovoliki broj pacijenata. Do prošle godine kod nas su na dijalizu dolazili i pacijenti sa teritorije opštine Tutin“, ističe dr Hadžibulić i naglašava da u opremanju prostora pomažu pojedinci i privatne firme iz ovog grada, koji su obezbedili 10 LCD televizora za Salu za dijalizu. Vrednost te donacije je oko tri hiljade evra. Za osavremenjavanje tog prostora i dalje se računa na privatne donatore iz ovog kraja.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO