Naslovna Sandžak Novi Pazar Otvorena kancelarija za rodnu ravnopravnost

Otvorena kancelarija za rodnu ravnopravnost

1

Novi Pazar – Prva kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti van Beograda otvorena je danas u Novom Pazaru, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Otvaranjem ispostave u Novom Pazaru, koja je smeštena u prostorijama u sklopu Gradskog stadiona (Kosančićeva ulica bb), stanovnici ovog dela zemlje sada imaju mnogo lakši pristup državnoj instituciji, čiji je glavni cilj suzbijanje svih oblika i slučajeva diskriminacije.

Za potrebe osnivanja kancelarije, Grad Novi Pazar ustupio je prostorije, koje su preko EU PROGRESa, uz podršku od 6.000 evra, renovirane i opremljene kompjuterima i nameštajem. „Regionalna kancelarija Poverenika u Novom Pazaru biće mesto gde će i muškarci i žene iz ovih krajeva moći da podnesu pritužbu ako se osećaju diskriminisano po bilo kom osnovu. Ako ne mogu sami da sastave pritužbu, službenici u kancelariji će im pomoći u tome. Važno je da širom Srbije osnujemo kancelarije, koje će preventivno delovati i biti pristupačne građanima i građankama“, izjavila je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

„Novi Pazar već pruža podršku svim ranjivim grupama, jer svi građani zaslužuju ista prava. A sada imamo i republičku instituciju koja će tome doprineti“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

„Ovo je dobar primer saradnje države institucije, Grada Novog Pazara i donatora – Evropske unije i Vlade Švajcarske – na unapređenju zaštite prava svih građana Srbije“, rekao je menadžer programa EU PROGRES Grem Tindal.

„Želimo da podrškom osnivanju ove kancelarije omogućimo ženama sa invaliditetom i onima iz ruralnih područja da lakše ostvare svoja prava“, rekla je Asja Varbanova, direktorka agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje prava žena UN WOMEN.

Posle otvaranja kancelarije, održan je okrugli sto na temu „Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i diskriminacija žena”, koji su organizovali kancelariji Poverenika i UN WOMEN. Građani i građanke su, potom, mogli da ulože svoje pritužbe zbog diskriminacije. Na ovom skupu, mandat i način rada Poverenika predstavljen je lokalnim institucijama i organizacijama, koje su nadležne da zaštite i reaguju u slučaju povrede prava na ravnopravnost. Na sastanku je bilo reči o položaju žena u Srbiji i načinu na koji mogu da ostvare svoja prava, a posebno o ulozi Poverenika koju ima u tom procesu.

U okviru dvodnevne posete Novom Pazaru, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić susrešće se sutra sa predstavnicama nevladinih organizacija i ženama iz seoskih sredina, sa kojima će razgovarati o njihovim potrebama, problemima i načinima na koje mogu dobiti pomoć.

Evropska unija finansijski podržava Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES, sa 14,1 milion evra, Vlada Švajcarske sa 2,9 miliona evra, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa 3,6 miliona evra. EU PROGRES ima za cilj da podrži društveno-ekonomski razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije.

1 KOMENTAR

  1. Rodna ravnopravnost za zene na selu koje izuzetno tesko zive,a nemaju nikakva prava,posebno za one koje muzom krava obezbedjuju skolovanje svjoj deci!Podrska I divljenje takvim heroinama naseg vremena I nase sredine!

Comments are closed.

Exit mobile version