1000 terabajta na DVD-u

DVD12

Novorazvijeni laserski snop bi mogao povećati kapacitet danas “uobičajenih” optičkih medija na jedan petabajt (1000TB).

Taman se počelo pomišljati o smrti diskova gde su primat preuzeli Blu-Rej pogoni. Vraća li se DVD u budućnosti? Moguće.

U ovom trenutku, standardni DVD (jednoslojni) je u stanju podržati nekih 4.7GB podataka, a Blu-Rej (takođe jednoslojni) do 25GB. Diskovi srednjeg segmenta su već neko vreme na određen način probili kapacitet jednog terabajta, što je neuporedivo sa optičkim diskovima.

SSD pogoni još uvijek nisu tolikog skladišnog prostora, ali su zato morbidno visoke cene. Tim naučnika sa Univerziteta Svnbrn, ili bolje rečeno, sektora te ustanove za mikrofotoniku razvili su tehniku kojom je na standardni DVD moguće smestiti do nevjerojatnih 1PB podataka.

Trenutni pogoni funkcionišu tako da laser u suštini izrađuje “nule i jedinice” na disk u obliku tačkica, koje čine sačuvane podatke. Zbog veličine diska, ali i tačkica, stvar je višestruko ograničena kada je u pitanju kapacitet.

Istraživači, naravno, nisu uspeli probiti Abeov limit, koji govori da ako se snop svetlosti fokusira kroz optiku, prečnik rezultirajućeg mesta osvetljenosti ne može biti manja od pola svoje talasne dužine.

To je ono što, između ostalog, ograničava optičke diskove. Međutim, uspešno su zaobišli Abea: koristili su standardni laser, oko koga su smestili laser oblika torusa kako bi ograničili (inhibirali) prvi laserski zrak.

U suštini, ovo je učinilo prečnik (inače standardnog) zraka manjim, a koji pak tako može “pržiti” manje rupice koje predstavljaju podatke. Veličina svake rupice je otprilike desethiljaditi deo vlasi kose.

Najbolja stvar u celoj priči je to da je korišćena tehnika delotvorna (iz ekonomske perspektive), prenosiva i izvodljiva pomoću standardnih elemenata.

Istraživači očekuju kako će ovaj rad imati posebnog uticaja na razvoj izuzetno kompaktnih uređaja, a koristi će imati i u polju nanotehnologije. Zainteresovani mogu trknuti na link kako bi saznali sve tehničke detalje vezane za ovaj rad.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO