Zeničani poslali Turskoj poruku mira i podržali Erdogana

ZENICA – U organizaciji nekoliko desetina nevladinih organizacija i udruženja građana danas je u Zenici na trgu Alije Izetbegovića tačno u podne održan prvi skup podrške za ”mir i jedinstvo u Republici Turskoj”, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

protest u zenici AA FOTO
protest u zenici AA FOTO

Skup je održan u povodu višednevnih protesta u Istanbulu i drugim gradovima Turske, a iskazana je nepodijeljena podrška turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu i turskim vlastima.

Učesnici skupa podrške, njih oko 150, nosili su transparente “Stabilna Turska, stabilna Evropa”, “Mir u Turskoj, mir u svijetu”, “Turska i BiH do vječnosti zajedno”, “Podrška legalno izabranoj vladi na čelu sa Tayyipom Erdoganom” i “Neka vječno živi bratstvo i sloga turskog naroda”.

Izvršni menadžer Asocijacije Mostovi prijateljstva Jasmin Imamović kazao je za agenciju Anadolija kako su osjetili potrebu da na ovaj način ”pokažu prijateljsku i bratsku ljubav prema turskom narodu”’, sa željom da Republika Turske i njen narod nastave svoj uspješni put.

“Turski narod voli Bosnu i Hercegovinu, voli bosansko-hercegovački narod i to se osjeti na svakom pedlju Turske. Raduje nas sve veće prisustvo Turske u BiH. Mi smo prijatelji i braća. Želimo da nakon ovih izazova turski narod bude još jači i jedinstveniji. BiH je uz vas”, poručio je Imamović.

Predsjednik Udruženja nosioca najvećih ratnih priznanja Armije Republike BiH ”Zlatni ljiljan” iz Zenice Alija Redžić zamolio je turski narod da bude ”strpljiv i mudar”.

“Mi iz BiH želimo svako dobro Turskoj i njenom narodu koji nas nisu zaboravili kada nam je bilo najteže, a i danas nam pomažu u svim segmentima”, istakao je Redžić.

Student iz BiH Jahja Muhansilović koji studira u Turskoj rekao je kako bi svi trebali osjećati odgovornost i zahvaliti Turskoj na pomoći koju je pružala BiH do sada, te da toj zemlji daju podršku sada kada joj je najpotrebnija.

“Potrebna je podrška Turskoj u stabilizaciji i zaustavljanju uličnih sukoba, koji mogu naštetiti imidžu i reputaciji te zemlje. Svi ljudi dobre volje u svijetu trebali bi dati podršku Turskoj. Nemojmo zaboraviti da je Turska pomagala i pomaže ne samo BiH, već svim drugim narodima u svijetu kojima je pomoć potrebna, poput Somalije, Mijanmara i Palestine. Mnogi strani mediji su jedva dočekali da se ovakvo nešto desi u Turskoj kako bi pokušali urušiti njen imidž. Svjedoci smo mnogih fotomontaža. Danas se bosanski narod okupio u Zenici da da podršku istini i plemenitosti za koju se bori Turska”, rekao je Muhansilović u svom obraćanju prisutnima.

Biznismen iz Turske Selim Dilek kazao je kako je ponosan i sretan što u BiH svjedoči ovakvoj podršci Turskoj na čelu sa Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Narod u BiH svjestan je uspjeha koji postiže Turska na svim poljima, zbog čega su i organizovani ovakvi skupovi u više gradova. Oni su svjesni i podrške turskih vlasti prema BiH i balkanskoj regiji. Oni su poručili da vjeruju i podržavaju turske vlasti, a mi kao Turci koji živimo ovdje došli smo da zajedno sa njima pružimo podršku. Zahvaljujemo se bosanskom narodu”, kazao je on, dodavši da je ovo pokazatelj da ”bratski i prijateljski odnosi između dvije zemlje nisu zaboravljeni”.

Salih Utas već osam godina živi u BiH, gdje je i završio fakultet.

On je u izjavi za AA kazao je da mu je jako drago što građani BiH, koji sa Turskom dijele zajedničku historiju, pokazuju ovakav vid lojalnosti i solidarnosti sa tom zemljom.

“Jako sam sretan što sam kao državljanin Turske u BiH doživio ovako nešto. Ovom prilikom želim se obratiti i svojoj braći u Turskoj. Protesti su počeli sa možda opravdanim razlogom, ali sada su izašli iz okvira i svog cilja. Očigledno je da se protestima manipulira. Želim da moji sugrađani ne nasjedaju na ovakve igre”, poručio je Utas.

Skup su organizirali “Bošnjačka Asocijacija 33” Sarajevo, Udruženje građana “RVI paraplegičari ZDK”, UDNRP “Zlatni ljiljan” Žepče, nevladina organizacija “Input”, UDNRP “Zlatni ljiljan” Zenica, JOB Žepče, Organizacija demobilisanih boraca Žepče, UG “Dlan” Zenica, “Aktivna Bošnjačka mreža ABOM” Sarajevo, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca “Zlatni ljiljan”Zenica, Udruženje ”Pokret enklave Srebrenica i Žepe”, Udruženje žena ”Podrinje”, UG “Baton” Zenica, UG “Dar prirode” Zenica, UG “Knjiga – Izvor” Zenica, UDNRP ZDK “Ljiljan”, UG “Zelene beretke” Željezno polje i Udruženje ”Tursko-bosanskog prijateljstva – Bosfor” Sarajevo.

(Vijesti.ba/AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO