Zemlje regije za zajedničke ambasade

Srbija, Bosna i Hercegovina, Crne Gora i Makedonija dogovaraju mogućnosti da zajedno koriste pojedina diplomatska predstavništva.

Ministri vanjskih poslova Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije razgovaraju o mogućnosti da zajedno koriste pojedina diplomatska predstavništva u svijetu. To je u izjavi za Al Jazeeru rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

On kaže da se sada još samo trebaju utvrditi tehnički detalji i odrediti lokacija zajedničke zgrade. Zbog ušteda, zemlje regije spremne su dijeliti prostor, pa onda i troškove, izvještava Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

“Sad ne bih nagađao gde bi to moglo da se dogodi. Bitno je da se shvati da želimo jednostavno da racionalizujemo sve svoje troškove. Svi skupa. I onde gde postoji zajednički interes, tu ćemo koristiti, recimo, istu zgradu i neki prostor”, kaže šef srbijanske diplomatije.

Mrkić dodaje da bi se zajedničko korištenje ambasada moglo realizirati već ove godine. Do tada će generalni sekretari ministarstava ispitati na kojim će se lokacijama dijeliti zgrade.

“Umjesto oslanjanja samo na naše resurse, na naš budžet, mogli bismo na taj način dodatno učvrstiti i ojačati naše već postojeće ambasade ili proširiti našu mrežu, jer bismo imali uštedu u novcu”, ističe Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Odvojena diplomatija

Zajedničko korištenje zgrada ambasada ne znači, kako naglašavaju svi ministri, zajedničku diplomatiju.

“Sva priča o nekom uspostavljanju jugoslovenske diplomatije ne stoji uopšte. To apsolutno nema nikakve veze s onim što je naš plan. To je domaćinsko poslovanje i jednostavno želimo da imamo manje troškove, a da smo zajedno. Što ne bismo bili zajedno kada smo ovde, inače, svi skupa zajedno”, kaže Mrkić.

Sve zemlje regije na iznajmljivanje i održavanje zgrada ambasada troše tri do pet posto budžeta.

“Osim smanjenja troškova, postoji još razloga zbog kojih Ministarstvo spoljnih poslova Srbije misli da bi zemlje regiona trebalo zajednički da koriste zgrade ambasada. Jedan od tih razloga je i širenje diplomatske mreže. Naime, nekadašnja Jugoslavija imala je više od 180 ambasada u svetu, a Srbija danas ima tek nešto više od 60”, izvještava Al Jazeerin reporter.

Bosna i Hercegovina upravo zbog nedostatka novca ne može otvoriti nova diplomatska predstavništva, zbog čega se zalažu za zajedničko korištenje ambasada.

Zajednički ručak

Predrag Simić bio je ambasador Srbije u Francuskoj od 2004. godine. S kolegama iz regije nije se viđao sve dok makedonski ambasador nije organizirao zajednički ručak. Od tada su svi ambasadori jednom mjesečno organizirali zajedničke sastanke.

“Kao što smo imali mnogo bolje informacije kada smo počeli, ne da tajimo nego da jedni drugima prenosimo informacije, da podržavamo jedni druge u nekim praktičnim stvarima, da ponekad koordiniramo svoje nastupe i akcije, bili smo za nijansu vidljiviji i za dve nijanse prihvatljiviji u Francuskoj”, kaže Simić.

Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina već imaju sporazume o konzularnim uslugama, pa interese zemlje koja nema svoju ambasadu zastupa druga država.

sandzakhaber / izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO