Zaštićene linije turskog premijera namjerno otvorene za prisluškivanje

Turski dnevni listovi YeniŠafak i Sabah pišu da su zaštićene telefonske linije turskog premijera Recep Tayyip Erdogana bile ozvučene, a stručnjaci za kriptologiju koji su dizajnirali njegove sigurne telefonske linije, uposleni u vrhovnoj naučno-istraživačkoj organizaciji u zemlji – Vijeću za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK) sa sjedištem u Ankari, namjerno su ostavili linije otvorenim za prisluškivanje.

YeniŠafak otkriva da su takođe ozvučene “sigurne” linije koje su koristili predsjednik Abdullah Gul, glavnokomandujući Nedždet Ozel, šef turskih obavještajaca Hakan Fidan. Linije su prisluškivali pripadnici, kako je zvaničnici turske vlade nazivaju – “paralelne države” ili “države unutar države” pozicionirani u sudskim i policijskim tijelima, navodno povezani sa islamskim učenjakom Fethullahom Gulenom, liderom “Hizmeta” koji djeluje iz Sjedinjenih Američkih Država.

Tenzije između Vlade i Gulenovog pokreta su porasle nakon istrage protiv korupcije usmjerene na visokopozicionirane zvaničnike, izvedene 17. decembra 2013. godine, u kojima je uhapšen veliki broj poduzetnika i sinovi trojice bivših članova kabineta turske vlade. Erdogan je opisao ovu operaciju “prljavom zavjerom” kojom se želila potkopati stabilnost njegove vlade.

Od tog momenta, Vlada je izvršila otpuštanje i premještanje na hiljade policijskih službenika i tužilaca, te je predložila amandman kojim bi se uvele izmjene u pravilinik rada vrhovnog tijela koje uređuje rad tužilaca i sudija.

Celal Kizilay iz turske kompanije “Telcom Informations” koja je orijentirana na sigurnost u telekomunikacijama, tvrdi da je tehnički moguće prisluškivati i zaštićene linije, ali to može izvesti jedino ona osoba koje je već dio institucije ili ima ključ za kontrolu “sigurnih linija”.

U srijedu je petoro TUBITAK-ovih uposlenika zaduženih za enkripcijski software zaštićenih telefonskih linija suspendovano sa dužnosti, potvrdio je turski ministar nauke i tehnologije, Fikri Išik.

TUBITAK je autonomna javna institucija, kojom upravlja naučni odbor sastavljen od predstavnika akademskih, industrijskih i istraživačkih institucija.

Situaciju je dodatno podgrijala lista od tri hiljade istaknutih novinara, aktivista, pisaca i političara – uključujući i turskog premijera, čije su razgovore prisluškivali pripadnici “paralelne države”, a na hiljade ih ostaje nepoznato, kako je objavljeno u turskoj štampi.

Dvojica tužilaca, Adem Ozcan i Adnan Cimen, koji su navodno naredili prisluškivanja u okviru kontroverznog zakona o borbi protiv terorizma, negirali su bilo kakvu umješanost u ove aktivnosti i veze sa pokretom Hizmet.

Erdogan je krajem 2013. godine tvrdio da “Hizmet” predstavlja prijetnju demokratskom poretku njegove zemlje.

Kako prenosi YeniŠafak, neki od članova “paralelne države” bili su insajderi u TUBITAK-ovom timu koji je zadužen za dizajniranje zaštićenih linija, kako bi prikupili osjetljive državne informacije.

Aliye Cetin, iz dnevnog lista Sabah, tvrdi da je prisluškivanje državnog vrha osmišljeno s ciljem prodaje informacija stranim zemljama.

YeniŠafak smatra da je skandal otkrio kako je u programima za šifriranje telefonskih linija namjerno ostavljena opcija njihovog nadzora.

Ovaj list takođe piše da su turske obavještajne agencije upozorile visoke zvaničnike i preoporučile im da prestanu sa korištenjem zaštićenih linija, nakon što su otkrile da postoji mogućnost da su neke od njih ozvučene.

Erdogan je krajem 2012. godine saopštio da su obavještajne agencije pronašle prisluškivače u njegovom uredu.

sandzakhaber / izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO