Vučić, Ljajić i manjine formiraju novu Vladu Srbije?

Beograd – Postavlja se pitanje da li će bilo koja stranka biti potrebna SNS-u da formira vladu, a ako zatreba, biće to male ili manjinske partije – smatraju analitičari. Sve više visokih funkcionera SNS najavljuje vanredne izbore

Foto: Tanjug/Zoran ŽestićFoto: Tanjug/Zoran Žestić

Rezultati izbora na Voždovcu, u Kostolcu i Odžacima i ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke ponovo su pokrenuli pitanje raspisivanja vanrednih izbora. Ta tema biće ključna na sednici Predsedništva stranke koja će se održati ove nedelje, saznaje Telegraf.rs.

Da bi se rezultati na lokalnim izborima mogli preslikati lako i na nivou cele Srbije potvrđuju u CESID-u, dok analitičari tvrde da smo “dobili fotografiju političke scene koja će se vrlo malo menjati”, kao i da je “ovo vreme naprednjaka”.

SNS želi vanredne izbore, o čemu svedoče izjave njihovih funkcionera Zorane Mihajlović, Gorana Kneževića, Zorana Babića i Nebojše Stefanovića, koji su odmah nakon lokalnih izbora na Voždovcu, u Kostolcu i Odžacima izjavili da je vreme za raspisivanje parlamentarnih izbora.

– I dalje smatram da treba ogranizovati vanredne izbore, jer bi to bilo dobro za društvo i reforme – rekao je predsednik Skupštine Srbije i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

On je potvrdio je da je to bio njegov predlog lideru SNS Aleksandru Vučiću, koji mu je odgovorio, da će, bez obzira na to što on nije direktno za izbore, stranački organi raspravljati šta su najbolji potezi.

– Priče o legitimitetu svima su jasne i sada se sve razume, ali nije naš posao da ne znam koliko imamo procenata u mandatima, već da uradimo što više za građane – kazao je lider SNS-a Aleksandar Vučić u izbornoj noći.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Telegraf da je “ovo vreme naprednjaka“, da su vanredni izbori neminovni i da je, kako sada stvari stoje, pitanje da li će uopšte biti potreban koalicioni partner SNS-u za narednu Vladu Srbije.

– Izbori na lokalu pokazali su da su DS, SPS, LDP i druge stranke veoma daleko da bi mogle da ugroze SNS, pa se postavlja pitanje da li će bilo koja stranka biti potrebna naprednjacima da vrše vlast, jer nije daleko scenario po kojem bi SNS samostalno formirala vlast, a ako i bude trebalo bi očekivati da to budu partije poput one Rasima Ljajića i manjinskih stranaka – kaže on.

Prema njegovim rečima, ovim izborima “Srbija je dobila fotografiju s određenim konturama i tu će teško moći da dođe do velikih i bitnih promena“.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Programski direktor CESID-a Ðorđe Vuković kaže za Telegraf da uspeh SNS na lokalnim izborima na Voždovcu, u Kostolcu i u Odžacima pokazuje već duže prisutne trendove, ali da oni neće biti ključni motiv da se naprednjaci odluče za vanredne parlamentarne izbore.

Vuković je dodao da je jučerašnjim izborima SNS dobila objektivne pokazatelje kako bi mogli da izgledaju rezultati eventualnih vanrednih izbora.

– Ovom pobedom SNS je dobio prave parametre i repere kako stoje na nivou republike, a rezultati vanrednih izbora mogli bi da budu slični ovim, iako to nikada sa sigurnošću ne može da se tvrdi – kaže Vuković.

izvor.Telegraf

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO