Vrhunac gripa krajem februara

Grip_1362397843_670x0

Vrhunac epidemije gripa u Srbiji očekuje se krajem februara i početkom marta, kaže Dragana Dimitrijević iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

“Povećanje broja obolelih možemo da očekujemo u narednom periodu, a prema iskustvima iz ranijih sezona, početak epidemijskog perioda očekuje se početkom februara, a vrh krajem februara i početkom marta”, rekla je Dimitrijevićeva za Radio-televiziju Srbije.

Ona je rekla da su simptomi koje izazivaju virusi tipa A i B, temperatura, koja ne mora da bude visoka, bolovi u mišićima i zglobovima i kašalj.

“Oba tipa virusa mogu da dovedu do komplikacija i smrtnog ishoda, ali tip A ima veći epidemijski potencijal”, rekla je Dragana Dimitrijević.

Upitana da li se u Srbiji mogu očekivati novi virusi ove godine, ona je rekla da je promenljivost jedna od karakteristika virusa gripa i da se mutacije virusa očekuju.

“Za sada, na osnovu rezultata Svetske zdravstvene organizacije, podudarnost virusa u vakcini i virusa koji su u cirkulaciji je dobra”, dodala je.
Kon: Povećan interes za vakcine protiv gripa

Vakcinu protiv gripa u januaru je primilo svega 429 Beograđana, ali je interesovanje ponovo počelo da raste od petka, posle vesti da je u Srbiji dokazano prisustvo ovog virusa, izjavio je epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda dr Predrag Kon.

“Gripa u Beogradu još nema, dok broj obolelih od sezonskih respiratornih infekcija stagnira”, rekao je on Tanjugu i dodao da bi intenzivnije širenje ovih virusa moglo da se očekuje od sledeće sedmice, kad počne novo školsko polugođe.

Prema podacima koje su domovi zdravlja danas dostavili Zavodu, u prethodnoj sedmici je evidentirano 15.286 obolelih od sezonskih respiratornih infekcija, među kojima je 61 pacijent sa simptomima sličnim gripu.

“Moguće je da je broj obolelih znatno veći, ali je pravilo da oni tokom praznika ređe posećuju lekare, pa podaci koji se tad prikupe nisu potpuno pouzdani”, rekao je dr Kon.

On je najavio da će epidemiolozi u narednim danima intenzivnije raditi na otkrivanju virusa gripa, čije je prisustvo zasad dokazano samo u Novom Sadu, kod pacijentkinje koja je došla iz inostranstva.

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je u petak da je virus gripa A(H1N1), koji je izolovan kod obolele Novosađanke, u sastavu vakcine koju su domovi zdravlja nabavili za zaštitu građana tokom ove sezone.

U kliničkoj slici ove pacijentkinje dominirali su visoka temperatura i kašalj, što su karakteristični simptomi gripa.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” upozorio je da “ulazimo u period epidemijskog javljanja gripa, čemu doprinosi duži boravak u zatvorenom prostoru i skorašnji početak školske godine”.

Zbog toga je, kako je navedeno, “neophodno primenjivati mere prevencije: redukovanje kontakta sa obolelima i osobama sumnjivim na oboljenje, održavanje lične higijene, na prvom mestu higijene ruku i disajnih puteva, često provetravanje prostorija”.

Kao osnovnu meru prevencije stručnjaci preporučuju vakcinu protiv gripa, koja ove godine pored tipa A (H1N1) sadrži i tipove A(H3N2) i B virusa gripa. Za sticanje imuniteta su neophodne dve do tri nedelje nakon imunizacije.

Prema raspoloživim podacima Instituta, do sada je utrošeno 80 odsto planirane količine vakcine protiv gripa za sezonu 2013/2014.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO