Vodopad Grlja kod Gusinja nepristupačan: Opasna turistička atrakcija

SANDŽAK – GUSINJE – Nedaleko od Gusinja, u selu Vusanje blizu državne granice između Crne Gore i Albanije, ispod najvišeg vrha u našoj državi „Zla Kolata“ 2.534 mnv, nalazi se vodopad i kanjon Grlja koji su izuzetna, ali opasna turistička vrijednost i atrakcija za sve one koji žele da vide „čudo od prirode“. Tu je i biser prirode ovog kraja Oko Skakavice koje je ove godine posjetilo na hiljade turista iz zemlje i inostranstva.

2013 11 22 cgo t str xx v01 z pv vodopad Vodopad Grlja kod Gusinja nepristupačan: Opasna turistička atrakcija

Obzirom, da je otvor vodopada Grlja veoma nepristupačan, strme stijene oko njega su stalno mokre i klizave, pa se posjetilac može okliznuti i sletjeti u „kazan“ dubine više od 20 metara, na šta opominje i posljednji slučaj koji se desio prije nekoliko dana. Naime, grupa planinara iz Češke je bila u blizini vodopada, neki su snimali a neki razgledali ovu turističku atrakciju. U jednom trenutku jedan od njih

se malo više „oslobodio“ i okliznuo. Jedna noga mu je visila iznad vodopada, ali brzom reakcijom dva druga koji su bili odmah do njega, spasili su ga sigurne smrti.

Građani Gusinja i okoline apeluju na lokalnu upravu i turističku organizaciju da preduzmu hitne mjere i što prije zaštite otvor vodopada nekom vrstom ograde, kanjon premoste i urede dio prilazne staze do vodopada. Takođe, obaveza je da se postave table sa upozorenjima sa koje se razdaljine može posmatrati vodopad. Sve bi ovo bilo u interesu bezbjednosti posjetilaca, a za sve ove radove nijesu potrebna velika sredstva, poručuju žitelji Gusinja.

R. Gruda – Pobjeda

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO