Ugljanin optužio DS za dvojnu Islamsku Zajednicu

Sulejman Ugljanin ministar u Vladi Srbije u intervjuu za Tanjug izjavio je da je demokratska vlada u Srbiji gazi pravo manjina, on je optužio Tadića i Cvetkovića da su narušili prava manjina u Srbiji. Rijaset Islamske zajednice formiran je u vreme mandata Vojislava Koštunice 2007 godine kada je i sam Ugljanin podržavao vladu.

ssulejman-ugljanin-kafana-ugostiteljske-usluge-1364596451-288948
“Posle Miloševihca najveće zlo koje je donela manjinama, posebno Bošnjacima to je bila ova tzv. Cvetković-Tadićeva vlada. U njoj sam bio, trudio sam se da se te stvari promene, ali oni su prihvatili da u Srbiji postoje i da budu registrovane dve islamske zajednice”, naveo je Ugljanin.

On tvrdi i da je prošla vlada, uz pomoć tajnih službi, učinila sve da pocepa Bošnjake.

“Imamo dva veća i jedina smo verska zajednica sa dve islamske zajednice… Niti ima dve pravoslavne crkve , ni dve jevrejske zajednice, ni katoličke ..I mnoge druge stvari”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin tvrdi i da mediji prednjače u diskreditovanju manjina i njihovih predstavnika i kaže da je to nakon Miloševića, “sada prešlo svaku moguću meru”.

To, prema njegovim rečima, nije iskorenjeno ni u ovoj vlasti i “mi to moramo da menjamo”.

“Sramota je da u jednoj državi svi mediji orkestrirano pljuju po manjinama i njihovim predstavnicima, pišu šta pišu, a da tužioci i drugi koji se bave kontrolom neke pravne sigurnosti to ignorišu”, zaključio je Ugljanin uveren da će rekonstruisana vlade imati, kako je rekao, šansu da to ispravi.

“Umesto da stvaramo od manjina neprijatelje mislim da treba da stvorimo uslove da se manjine u Srbiji osećaju kao svoj na svome”, rekao je Ugljanin.

Sulejman Ugljanin otvoreno je zagovarao delovanje i osnivanje  Rijaseta islamske zajednice Srbije na čelu sa Ademom Zilkićem koji je dugo vremena uz pomoć novca iz budžeta grada Novog Pazara i finansirao, članovi njegovog gradskog obezbeđenja su čuvali Adema Zilkića a u Tutinu je posle incidenta ranjen vozač Muamera Zukorlića Enver Škrijelj, u Novom Pazaru u Altun Alem džamiji Eko Biševac dok je širom Sadžaka zabeležen veliki broj incidenata i sukoba pristalica ove dve zajednice.

 

Tokom ovog intervjua postalo je nejasno da li Ugljanin sada više ne podržava Adema Zilikća i tvorevinu koju je sam osnovao, a i sam Muamer Zukorlić koji je za sve krivio Sulejmana Ugljanin više ga ne spominje u lošem kontekstu.

Takođe postalo je nejasno zbog čega već duže vreme Adem Zlikić i Sulejman Ugljanin nisu viđeni zajedno u javnosti.

Ugljanin je više puta ponavljao da Mešihat više ne postoji i da je te ingerencije preuzelo BNV čiji je on tada bio predsednik.

video izjava:

Ugljanin je izjavio 2011 godine da je podela među Bošnjacima “moda” i proces te da je srećan što  je iz Bošnjačkog naroda izrastao jedan veliki broj “kompetentnih ljudi” i da svi oni sada misle da su važni da je svako formirao svoju stranku, islamsku zajednicu, jaku firmu i da je svako formirao svoje gnijezdo te se sada među sobom čarkaju. On je tada takođe izjavio da očekuje da svi dođu u jedno jato ne precizirajući o kakvom jatu se radi. On je komentrišući podelu u Islamskoj zajednici rekao da  u IZ vlada jednistvo ali da je određeni broj mladih lidera odrastao i da misli da svet nastao sa njima, i da je Islam nastao sa njima i rekao da misli da će vrlo brzo da se ohlade.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO