U minut do dvanaest SAD uspele da okončaju krizu!

Vođe demokrata i republikanaca u američkom Senatu saopštili su da su postigli dogovor o privremenom budžetu i produženju limita za zaduživanje.

Barak Obama

Prema tom dogovoru, sredstva za finansiranje federalne vlade bila bi produžena do 15. januara, dok bi limit za zaduživanje važio do 7. februara, a narednih nekoliko meseci bi bili iskorišćeni za konačan dogovor.

Prema proceduri, sada bi o dogovoru trebalo da se izjasni Senat, u kome demokrate imaju većinu, a onda i Predstavnički dom u kome su većina republikanci.

Neformalni vođa konzervativaca u Senatu, Ted Kruz iz Teksasa odmah nakon što je objavljena vest o dogovoru izjasnio se protiv njega, ali je rekao da neće iskoristiti pravo da opstrukcijom izazove da se ne glasa večeras do ponoći kada ističe rok za produženje limita za zaduživanje.

Prvi čovek demokrata u Senatu Hari Rid rekao je, objavljujući dogovor, da je “vreme za pomirenje” i da se na taj način šalje poruka Amerikancima i građanima celog sveta da SAD ispunjavaju svoje obaveze. Međutim, još uvek je nepoznato kako će se o novom predlogu izjasniti Predstavnički dom u kome postoji snažno konzervativno krilo Republikanske partije, blisko Pokretu čajanka.

Oni sinoć nisu podržali kompromisni predlog, koji je predložila njihova partija, ocenjujući da se previše popušta američkom predsedniku Baraku Obami.

Sada se, ipak, smatra, da bi većina mogla da glasa za nove mere ako ih usvoji Senat, pošto bi celokupna odgovornost eventualnog neusvajanja pala samo na njih.

Vođa republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa SAD Džon Bejner rekao je da neće blokirati usvajanje predloga koji su senatori iz redova demokrata i republikanaca dogovorili u Senatu.

Mediji u Americi navode da bi kriza večeras mogla da bude okončana, pošto se očekuje da u Predstavničkom domu, uz demokrate, za dogovor glasa bar deo republikanaca, što bi bilo dovoljno da zakonski predlozi prođu.

Glasanje se prvo očekuje u Senatu, a onda u Predstavničkom domu, nakon čega bi, ako u oba kongresna doma bude podrške, zakone mogao da potpiše predsednik SAD Barak Obama.

“Vašington post” piše da se ne očekuju amandmani na danas postignut dogovor.

SAD se od 1. oktobra nalaze u budžetskoj krizi, pošto dve strane nisu uspele da se dogovore oko sredstava za sprovođenje Obamakera.

Večeras ističe rok za produženje limita za zaduživanje vlade, to jest za plaćanje američkog spoljnog duga.

U slučaju da do dogovora ne dođe, država bi prvi put u svojoj istoriji ostala bez gotovine i ne bi bila u stanju da plaća prispele obaveze, pošto će tada američki javni dug dostići 16,7 triliona dolara, i biće dostignuta granica do koje može da se pozajmi novac za plaćanje računa, takozvani plafon duga.

Ekonomisti upozoravaju da bi u slučaju neusvajanja produženja limita za zaduživanje vlade došlo do katastrofalnih posledica, ne samo po američku, već i po celokupnu svetsku ekonomiju. Doslo bi rasta kamatnih stopa kod datih zajmova, smanjenja vrednosti akcija na berzi, veće nezaposlenosti i moguće nove recesije.

Bila bi ugrožena, ako ne i u potpunosti onemogućena isplata svih vrsta socijalnih i zdravstvenih pomoći američkim građanima, plata pripadnicima vojske, sredstava za povraćaj poreza, kao i isplata novca onima koji su ga uložili u hartije od vrednosti u vlasništvu SAD.

Kongres je do sada, od 1960. godine, 78 puta davao saglasnost na produženje limita za zaduživanje.

Izvor: Pressonline

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO