Turski predsjednik ratificirao kontroverzni zakon o internetu

Turski predsjednik Abdullah Gul je stavio svoj potpis na kontroverzni zakon o internetu, uprkos zahtjevima za njegovim izmjenama u dvije ključne tačke.

Gul je putem Twittera saopštio da je zadovoljan odlukom Vlade o izmjenama u ovom zakonu, a ranije je najavio da će ga ratificirati čim se vrati iz posjete Mađarskoj.

Zakon će omogućiti državnoj telekomunikacijskoj upravi Turske (TIB) da blokira adrese ili određene dijelove web stranica bez posebne dozvole suda, što je bio povod opozicionim snagama i medijima da u javnost izađu sa tvrdnjama da Vlada želi “ugasiti” internet.

Odmah nakon ratificiranja zakona, vladajuća AK Parti je parlamentu uputila prijedloge amandmana na usvojeni zakon, kako bi se revidirale tačke na koje je skrenuta pažnja.

Turski ministar prometa, pomorstva i komunikacija, Lutfi Elvan, sastao se u parlamentu sa delegacijama tri glavne opozicione stranke. Elvan je kazao kako je Vlada pristala zatražiti izmjene dvije kritične tačke koje će omogućiti TIB-u da blokira pristup određenim stranicama bez i sudskog odobrenja.

TIB će i dalje biti u mogućnosti da blokira web stranice, u slučaju povrede privatnosti, no u naredna 24 sata će ipak morati da dobije sudsko odobrenje.

Spašavanje historije posjeta određenog korisnika interneta će biti moguće jedino uz odobrenje suda, potvrdio je ministar.

Umjesto prikupljanja web adresa, informacije o prometu na internetu će se prikupljati putem IP adresa i pretplatničkih brojeva, kazao je Elvan.

Predsjednik Gul je u ponedjeljak izrazio dvije glavne primjedbe na usvojeni zakon i pozvao na njegovu reviziju.

Na pitanje da li je primio upozorenja od predsjednika Gula, ministar Elvan je kazao: “Gospodin predsjednik je zatražio da se izvrši ponovna evaluacija dviju tačaka zakona i mi smo izvršili ponovljenu procjenu istih.”

Ministar je stao u odbranu donesenog zakona rekavši da će zaštititi privatnost pojedinaca i pomoći u spriječavanju kršenja privatnih prava.

U 2013. godini, skoro polovina turske populacije koristila je internet. Procjene su da oko 12 miliona Turaka koristi Twitter, a više od 32 miliona je korisnika Facebooka. U zemlji živi ukupno 77 miliona stanovnika.”

sandzakhaber / izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO