Turska predlaže osnivanje muslimanskog “Halal Šengena”

ISTANBUL – Turski ministar evropskih integracija i glavni evropski pregovarač Egemen Bagis je na otvorenju Foruma međunarodne halal akreditacije (IHAF 2013) u Istanbulu izjavio da je potrebno formirati “Halal Schengen” gdje bi se halal proizvodi mogli slobodno uvoziti i izvoziti, javlja Anadolu Agency (AA).

egemen bagis
egemen bagis

Podsjetio je da će 2020. godine u svijetu broj muslimana iznositi oko dvije milijarde, naglasivši da je to istovremeno i veliki ekonomski potencijal koji muslimani trebaju iskoristiti.

“Trenutno u svijetu živi oko 1,5 milijardi muslimana. To je, istovremeno, i veliko privredno tržište. To je veliki potencijal. Već sada postoji velika trgovinska razmjena u oblasti halal proizvoda. Prema nekim procjenama, na globalnom nivou ta razmjena iznosi oko 3,5 triliona dolara. To je vrlo značajna cifra. Zato trebamo dobro razmisliti, jer je ovo prilika za sve nas”, kazao je Bagis.

On je podsjetio da je na inicijativu Turskog ureda za akreditaciju (TURKAK) u okviru Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih zemalja (SMIIC) u aprilu 2012. godine osnovan Komitet za akreditaciju halal proizvoda.

“Moramo vidjeti šta možemo uraditi u narednom periodu. Moramo spriječiti prakse proizvodnje na način koji nije halal i otkloniti sve tehničke nedostatke u procesu proizvodnje. Potrebno je osnovati mrežu pod nazivom ‘Halal Schengen’ ili ‘Halalgen’ gdje bi se halal proizvodi mogli slobodno uvoziti i izvoziti. Muslimani trebaju razmisliti o jednom takvom tržišnom potencijalu”, kazao je Bagis.

 

(Vijesti.ba)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO