Turska kahva se sprema za ulazak na listu UNESCO-a

PARIZ – Odbor za zaštitu nematerijalne kulturne baštine pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) će na sjednici od 2. do 8. decembra u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu glasati o uvrštavanju turske kahve na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Turska-Kafa

Izvori bliski UNESCO-u očekuju pozitivan ishod glasanja, javlja Anadolu Agency.

Nematerijalnu svjetsku baštinu čini nematerijalna kulturna baština kao što je: usmena tradicija, umjetničke izvedbe, društveni običaji, rituali, festivali, znanja i običaji vezani za prirodu i svemir, te znanja i umijeća tradicionalnih obrta.

Na listu zaštićene svjetske nematerijalne baštine ranije su iz Turske uvršteni brojni elementi njene bogate kulture i tradicije kao što su svadbeno jelo keskek, Bektašijska tradicija, derviški ples Semah, Karadžoz i Hadživat, hrvanje Kirkpinar, tradicija ašikovanja itd.

Turska kahva tradicionalni je turski topli napitak, koji je ostavio upečatljiv trag i na tradicije i kulture u mnogim drugim dijelovima svijeta, među kojima je i prostor Balkana.

Iako se na Balkanu i danas zadržao naziv „turska kahva“, u praksi se radi o veoma sličnom, ali ipak ne identičnom napitku.

Naime, postoje izvjesne razlike u spravljanju kahve u Turskoj i na Balkanu. Dok se kahva u Turskoj miješa u hladnoj vodi i kuha zajedno sa šećerom, kahva na Balkanu se najčešće zasipa ključalom vodom, a šećer se dodaje prilikom serviranja.

Orginalna turska kahva je mnogo „jačeg“ okusa od njene „sestre“ na Balkanu.

(Vijesti.ba/AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO