Ankara – Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da je njegova zemlja odlučna u nastojanju da iz društvenog života ukloni koncept “manjine”.

Obraćajući se predstavnicima nemuslimanskim manjina i liderima javnog mnijenja na radnoj večeri priređenoj u Ankari, Davutoglu je kazao: “Era ozlojeđenosti i isključivosti je iza nas. Na ovaj stol gledam kao krug oko kojeg će se razgovorima graditi nova Turska, novi Balkan, Kavkaz i Bliski Istok, zajednički.”

Skrećući pažnju na potrebu da se savlada diskriminacija među građanima, premijer je rekao da je njegova vlada odlučna u uklanjanju koncepta “manjine” iz društvenog života, po definiciji koju su mu dali međunarodno-pravni akti iz Lausanne.

“I vi ste djeca ove zemlje, niste došli odnekud izvana, niti ćete je napustiti,” kazao je Davutoglu. “Tradicije kojima pripadate odavno žive i nastaviće da žive na ovoj teritoriji.”

I dok se svi sklanjaju u vlastite komune i naselja, a ideje PEGIDE i Evrope očišćene od muslimana bjesne u Njemačkoj, gdje muslimane tjeraju u izolaciju, želim da znate da će svi oni koji žele da izgrade Tursku očišćenu od vjerskih zajednica morati najprije da se suoče sa nama, poručio je turski premijer Ahmet Davutoglu.