Turska: 40 žrtava napada automobilima bombama, 100 povrijeđenih

turska-40-zrtava-napada-automobilima-bombama-100-povrijedenih

Broj žrtava dva napada automobilima bombama u provinciji Reyhanli, nedaleko od grada Hataya na granici Turske i Sirije, dosegao je 40, dok je 100 osoba povrijeđeno.
Najmanje 40 osoba smrtno je stradalo, dok je broj povrijeđenih u eksplozijama dvaju automobila bombi u provinciji Reyhanli, nedaleko od Hataya, turskog grada na granici sa Sirijom, porastao na 100, potvrdio je u izajvi za agenciju Anadolija ministar unutrašnjih poslova Turske Muammer Guler, napominjući da je 29 povrijeđenih u veoma teškom stanju.
Guler je rekao kako su “počinioci tog gnusnog djela, odnosno ideje koje slijede poprilično poznati”, rekavši da se radi o napadu na “proces rješenja” u Turskoj, koji se provodi u cilju razoružavanja terorista u zemlji.
On je dodao da je na mjesto nesreće dopremljen veliki broj helikoptera i aviona hitne pomoći.
Ministar Guler je rekao da su u Reyhanliju eskplodirala dva automobila bombe. Jedan ispred zgrade Općine Reyhanli, a drugi u blizini pošte.
Guler je također dodao da će sljedećim avionom iz Malatye otputovati u Hatay.
Povrijeđene osobe prebacuju se u lokalne bolnice u Hatayu. Na područjima gdje je došlo do eksplozije nalazi se veliki broj zdravstvenih ekipa i policijskih snaga. Građani Reyhanlija u panici su izvlačili ranjene ispod krhotina uzrokovanih eksplozijama, a ekipe na terenu počele su potragu za nestalima.
U eksplozijama su teža oštećenja pretrpjela zgrada općine, drugi objekti i brojna vozila.

Erdogan osudio napade u Reyhanliju

erdogan-osudio-napade-u-reyhanliju

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan osudio je u današnjoj izjavi novinarima u Istanbulu, napade automobilima bombama u gradu Reyhanliju, nadomak Hataya u blizini granice sa Sirijom.
Turski premijer je poručio da su automobili bombe eksplodirali u vrlo osjetljivom području, nadomak sirijske granice gdje se nalazi 25 hiljada izbjeglica iz te zemlje, naglašavajući da snage sigurnosti rade na pronalasku počinioca.
“Htio bih poručiti svim stanovnicima Reyhanlija da se nalazimo u osjetljivom procesu, procesu koji oslovljavamo procesom rješenja, a oni kojima se ne sviđa to ozračje potpune slobode, mogli bi postupiti na način na koji je to učinjeno danas”, pojasnio je Erdogan, aludirajući na proces razoružavanja terorističke organizacije godinama aktivne u Turskoj i na sjeveru Iraka.
“Moramo biti strpljivi i sa velikom pažnjom pristupiti rješavanju ovog slučaja, jer se u području nalazi i 25 hiljada izbjeglica. Motivi za napad mogu biti različiti”, dodao je Erdogan.

Gul pozvao građane na budnost i oprez zbog mogućih provokacija nakon napada u Reyhanliju

gul-pozvao-gradane-na-budnost-i-oprez-zbog-mogucih-provokacija-nakon-napada-u-reyhanliju

Predsjednik Abdullah Gul je, nakon što su ga ministar unutrašnjih poslova Muammer Guler i guverner provincije Hatay Celalettin Lekesiz informisali o ishodu eksplozija u gradu Reyhanli, u kome je poginulo 40 osoba, a preko 100 ranjeno, izdao saopštenje za javnost.
Gul je upozorio građane Turske na moguće provokacije i pozvao ih na budnost i oprez.
Predsjednik je naredio da se poduzmu dodatne mjere sigurnosti i pruži neodložna pomoć i podrška žrtvama u ovog napada.
Predsjednik Gul je otkazao prisustvo na tribinama stadiona Inonu, gdje je ranije najavio da će pratiti utakmicu Besiktas – Genclerbirligi, koja će biti odigrana večeras.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO