Tumor, koji je kod ovog momka izazivo plač 1000 puta mesečno, odstranjen laserom

104

Kris Murto iz Sidone, u Arizoni, imao je napade plača još od kad je bio beba, ali su lekari mislili da pati od noćnih strahova.

– Retko je spavao duže od dva sata bez pauze. Probudio bi se uplašen i počeo da plače – seća se njegova majka Maura Murto (59).
Kad je krenuo u obdanište, često bi se uznemirio i ukočio. Delovao je uplašeno, ali to mu se uvek dešavalo kad je spavao.

– Lice bi mu se iskrivilo u grimasu, a niz obraz potekle suza – priča njegova majka.

Lekari su mu otkrili retku vrstu benignog tumora (hamartom hipotalamusa), zbog kojeg je u uzrastu od 12 godina imao čak 350 napada plača mesečno. Podvrgnut je terapiji i ponekad je morao da popije i do 25 tableta dnevno.

Murto kaže da su napadi trajali 15 do 20 sekundi. Godine 1997. majka je tada 13-godišnjem sinu dala korpu s klikerima kako bi brojao svoje noćne napade. Posle svakog napada, stavio bi po kliker u kesu pored kreveta.

– Imao ih je više od 1.000 mesečno – kaže Maura Murto.

Kada je Kris imao pet godina, roditelji su počeli da vode dnevnik napada, koji su se vremenom pogoršavali, ometajući procese mišljenja i sposobnost da uči. Koeficijent inteligencije mu je pao sa 120 na 79 i lekari su rekli roditeljima da on nikada neće moći da živi sam.

– Ruke su mu se tresle, izvrtao je oči tako da su mu se videle beonjače i nije mogao da kontroliše pljuvačku – seća se Maura Murto.

Kris je mogao da bira: ili će uzimati lekove protiv epilepsije, ili će se pridržavati veoma stroge dijete. I jedno i drugo je pomagalo, ali je i dalje imao veliki broj napada.

Danas Murto ima 29 godina i izlečen je zahvaljujući hirurzima Instituta za neurologiju Bolničkog i medicinskog centra “Sent Džozef”, koji su primenili novu, minimalno invazivnu lasersku            tehniku i spalili tumor u njegovom mozgu. Dr Piter Nakadži je primenio novu vrstu hirurgije koja koristi MRI tehnologiju da bi prepoznala tumor i uništila ga. Nakadži je napravio rez od dva    milimetra u Murtovoj lobanji i ubacio laserski kateter.

– Laser blago zagreva hamartom i kuva ga sve dok ga ne ubije. Tkivo odumire i telo apsorbuje rastopljene ćelije – objašnjava hirurg.

Dva meseca nakon operacije Kris i dalje oseća umor, ali i veliko olakšanje. Nada se da će naći posao u oblasti programiranja kompjuterskih igrica.

– Operacija me je promenila. Zaista je divno kada posle 250 napada mesečno odjednom više nemaš nijedan. Posle svih tih godina, najzad mogu da budem nezavisan – kaže on.

  • Gelastički napadi (gelastička epilepsija) podrazumevaju iznenadno pražnjenje energije, obično kroz smeh ili plač. Mogu da budu veoma neprijatni i da dovedu do oštećenja mozga i progresivnog gubitka kognitivnih sposobnosti.
  • Zastrašujući tumor HH tumori predstavljaju  abnormalni skup ćelija na bazi  mozga u okolini hipotalamusa i  pogađaju jednog od 200.000  ljudi.- Te ćelije su kao mali  pejsmejker koji emituje  abnormalne signale i izaziva  retku vrstu gelastičkog napada.  Malo dete može da pukne od  smeha, a u pogledu mu jasno  vidite da nije srećno, to je  prilično zastrašujuće. Kao  kompjuter koji se neprestano  resetuje, možete da zamislite  koliko je to uznemirujuće i  kakav je život tih ljudi –  objašnjava dr Piter Nakadži.

Izvor: blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO