Trudnice i deca bez overenih knjižica kod lekara od 1. janura

trudnica i dete

Beograd – Šef poslanika SNS Zoran Babić izjavio da očekuje da će zakon po kom će trudnice, porodilje i deca moći kod lekara bez overene knjižice zaživeti 1. januara.

On je za RTS rekao da će se o ovom zakonu glasati posle 20. novembra i da je realno očekivati da u praksi zaživi početkom naredne godine.

Ovaj zakon, kako kaže, omogućava besplatno zdravstveno osiguranje za sve majke , trudnice, porodilje, decu mlađu od 18 godina koji iz bilo kog razloga nemaju overene zdravstvene knjižice.

Babić je naglasio da sva deca moraju imati ista prava i ne mogu se kažnjavati ona kojima su roditelji u poslednjih nekoliko godina ostali bez posla.

Šef poslaničke grupe naprednjaka je ukazao i na važnost izmene i dopune krivičnog zakonika jer se, kako objašnjava, targetira veoma važna oblast koja je neuređena u našem društvu.

“To su javna preduzeća, javne ustanove, energetski sistem, telekomunikacioni sistem, sistemi vodosnadbevanja i javnog transporta koji su ugroženi sitnim kradjama. Meni je veliko zadovoljstvo što je SNS ne samo uočila taj problem , već adekvatno i reagovala zakonskim rešenjima”, naglasio je Babić.

On je ukazao da će svi koji se upuste u takva krivična dela rizikovati, bez obzira na vrednost imovine i štete koju prouzrokuju, da budu kažnjeni sa jednom do devet godina zatvora.

Babić je podsetio da je šeta od krađe dijagonala na dalekovodima nešto više od 90 miliona dinara, šteta u JP Železnice Srbije od 1. januara 2007. do danas 1,5 milijardi dinara.

Govoreći o usvajanju budžeta za narednu godinu on je rekao da je predlog budžeta u skupštinu stigao na vreme, da ima dovoljno vremena da se amandmani predaju i usaglase, kao i da će ga skupština usvojiti na vreme.

Upitan šta podrazumeva predlog izmene poslovnika kojim se predlaže radni kvorum, on je rekao da svima smetaju poluprazne sale u parlamentu i da će to podrazumevati da svaka poslanička grupa u sali svakog momenta mora da ima jednu trećinu svojih poslanika.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO