Tri testa za osmake na maloj maturi

Sledeće školske godine polagaće se tri testa: iz srpskog jezika, matematike i treći test opšteg obrazovanja

0763007.74

Treći test je osmišljen po uzoru na PISA testove i trebalo bi da pokaže i druge sposobnosti učenika. “Cilj je da test ne bude zbunjujući i opterećujući za đake. Sve će biti prilagođeno nastavnom planu i programu i uzrastu učenika”, rekao je ministar prosvete Tomislav Jovanović na sednici Skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj i informatičko društvo, piše B92.

Ministar Jovanović kaže da će treći test biti kombinacija praktičnog znanja iz biologije, fizike, hemije, geografije i istorije i trebalo bi da pokaže opšte obrazovanje učenika.

“Ispit po predlogu Nacion prosvetnog saveta treba da ima tri komponenete – srpski jezik, matematiku i treći test koji predstavlja test snalaženja i opšteg obrazovanja, koji je lakši, manji po obimu pitanja nego prethodna dva, predstavlja jednu kopiju čuvenog PISA”, najavio je ministar.

Ministar je rekao da će nekim đacima, koji nemaju najizraženija matematička i jezička znanja, treći test pomoći da pokažu druge sposobnosti i sklonosti, i da se, u skladu s tim, upišu u odgovarajuću srednju školu.

Jovanović je naveo da će pokušati da se izbegnu greške kojih je bilo prilikom prethodnih polaganja završnih ispita i da će u tome značajna podrška biti elektronska kontrola, koju je omogućilo Ministarstvo za telekomunikacije, ustupivši poseban server.

“Na taj način će se izbeći nepravilnosti i smanjiti troškovi transporta testova”, kazao je ministar.

Da sve bude pošteno i da ne bude manipulacija od sada će brinuti direktori škola, koji će i štampati testove za malu maturu, a doprinos obezbeđivanju testova, daće i Ministarstvo telekomunikacija, koje će ustupiti poseban server za te svrhe.

Poslanici su zatražili od ministra da se država više bavi osnovnim i srednjim obrazovanjem.

“Činjenica da imamo ministra prosvete koji govori o maloj maturi kao da govorimo o Fort noksu, kao da se krije zlatna poluga ili govorimo o sudnici Specijalnog suda, moramo da imamo obezbeđenje, video nadzor, a radi se u suštini o jednom ispitu koji treba da samo proveri kakav je kvalitet naše osnovne skole”, kaže Božidar Đelić, poslanik DS-a.

“Ono što je očigledno najbitnije pitanje reforme – sadržaj onoga što se predaje, količina znanja na koje se obavezuju učenici i nastavnici je prevelika, nesistematizovana i to bi trebalo da postane prvi prioritet ministarstva u vremenu koje dolazi”, smatra poslanik Miljenko Dereta.

Treći test na “maloj maturi”, koji sadrži pitanja iz opšteg obrazovanja, ujedno bi trebalo da bude priprema đaka za PISA testiranje, u kome će Srbija, kako je najavio ministar, nastaviti učešće 2015. godine.

Na sednici Odbora rečeno je i da je u Srbiji svaki sedmi đak “vukovac” – ima sve petice, a ima opština u kojima je to svaki peti učenik, te je i zato potreban nov način polaganja “male mature”.

izvor: trojka.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO