Totalna zabrana pušenja 2015.

0347007.73

Pušenje u Srbiji biće potpuno zabranjeno u restoranima, hotelima, kafićima i svim drugim ugostiteljskim objektima do 2015. ako se u sledeće dve godine bude primenilo sve što piše u Strategiji za kontrolu duvana, kao i smernice koje postoje u akcionom planu, piše 24sata.

– Zakonom nisu propisani rokovi, ali akcioni plan predviđa potpunu zabranu pušenja u kafićima i restoranima. Mi ćemo ponovo pokrenuti tu inicijativu. Takođe, potpisali smo i Konvenciju o kontroli duvanskog dima, kao što je slučaj i sa svim ostalim zemljama EU. Iako nemamo fiksni datum, na to nas obavezuje evropska direktiva za duvan – kaže dr Srmena Krstev, predsednik Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Iako je potpuna zabrana pušenja, uključujući i ugostiteljske objekte, tražena još pre koju godinu, to se nije dogodilo jer je napravljeno kompromisno rešenje. Duvanski dim je isteran iz obrazovnih i zdravstvenih ustanova, uglavnom i iz kancelarija, ali su ugostiteljski objekti mogli da svoje prostore podele na pušački i nepušački deo.

Promenom Zakona o duvanu, planirano je i da sve kutije cigareta, bez obzira na vrstu, moraju da imaju slikovna upozorenja sa posledicama koje pušenje ima na ljudski organizam. Ona će biti rađena po uzoru na rešenja iz EU, i moraće da pokriju čak 60 odsto površine jedne paklice cigareta.

– Ta pakovanja duvanskih proizvoda su jednoobrazna, maslinastozelene boje, i imaju strašna slikovna upozorenja koja ukazuju na posledice pušenja. To je izvanredna mera, naročito za mlade ljude kojima više neće biti tako glamurozno da puše i da se cigarete koje konzumiraju vide na stolu. Čak su neka istraživanja pokazala da su ljudi u velikom procentu govorili da im ukus duvana nije isti sa tim slikama – kaže dr Krstev.

Ona kaže da bi, kada je u pitanju Komisija, slikovna upozorenja mogla da budu uvedena još koliko sutra, ali ističe i da je država spora i da neke procedure traju duže nego što bi u Komisiji želeli.

– Apsolutno svi bi morali da imaju ta slikovna upozorenja. To se ne bi odnosilo samo na cigarete, već i na sve ostale duvanske proizvode – kaže dr Krstev.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO