“Svet je na ivici Šestog velikog izumiranja”

Biljne i životinjske vrste izumiru 1.000 puta brže nego što je to bio slučaj pre pojave ljudi, a svet je na ivici Šestog velikog izumiranja vrsta, tvrdi nova studija.

Istraživači su posmatrali brzinu izumiranja u prošlosti i sadašnjosti i zaključili da je u prošlosti ona bila znatno manja nego što se to mislilo. Vrste danas nestaju sa lica Zemlje 10 puta brže nego što su biolozi verovali, izjavio je vođa studije biolog Stjuart Pim sa Univerziteta Djuk.

„Nalazimo se na ivici Šestog velikog izumiranja. Da li ćemo ga izbeći ili ne zavisi isključivo od nas“, tvrdi Pim.

Ovaj rad smatra se ključnom studijom od strane drugih stručnjaka koji se slažu sa njegovim zaključkom.

Pimova studija fokusirala se na brzinu a ne na broj vrsta koja nestaju i došla do godišnjeg broja izumiranja vrsta, od ukupno njih milion.

Pim je 1995. godine otkrio da je brzina izumiranja iznosila 1 pre dolaska ljudi, ali nakon njegove studije, on i kolege su zaključili da je ona iznosila 0.1.

Brojni faktori utiču na ubrzani nestanak vrsta, ali se na prvom mestu nalazi gubitak staništa. Biljne i životinjske vrste ne uspevaju da pronađu novo stanište s obzirom na širenje ljudske populacije.

Veliki deo flore i faune do sada je bio uništen pet puta, a ti nestanci su skoro uvek bili u vezi sa udarom velikih meteora. Pre otprilike 66 miliona godina jedno tako istrebljenje zbrisalo je dinosauruse i tri od četiri vrste na Zemlji.

Pre 252 miliona godina Veliko izumiranje dovelo je do nestanka 90 odsto svih svetskih biljnih i životinjskih vrsta.

Sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO