Sužava se prostor potrage za nestalim malezijskim avionom

Dok malezijske vlasti ističu da se sužava prostor potrage za putničkim avionom Malezijan Erlajnsa, nestalim još pre više od dve nedelje, zvanični Peking najavljuje slanje specijalnog izaslanika na konsultacije u Kuala Lumpur.

“Postoje dokazi o delimičnoj komunikaciji između letelice i zemaljske kontrole leta u 19 minuta posle ponoći. U ovom trenutku, ta transmisija nije razumljiva i ispituje se “, izjavio je danas vršilac dužnosti malezijskog ministra saobraćaja Hišamudin Husein na konferenciji za štampu.

On je dodao da nikakav odgovor nije dobijen od aviona u 1:15, kada je kontrola leta sa zemalje poslala narednu poruku, što ukazuje da letellica više nije bila na mreži.

“Dakle, negde između 00:11 i 01:15 avion više nije bio u stanju da komunicira sa zemaljskom kontrolom leta”, rekao je malezijski ministar na konferenciji za novinare u Kuala Lumpuru, javlja BBC.

Avion malezijske aviokompanije sa 239 osoba – 227 putnika i 12 članova posade – nestao je sa radara posle poletanja iz Kuala Lumpura za Peking 8. marta, bez dobijenih signala o kvarovima ili problemima u avionu.

Malezijski premijer Nadžib Razak je u nedelju rekao da je u analizi satelitskih podataka od strane britanske kompanije “Inmarsat” otkriveno da se avion “Malezijan Erlajnsa” na letu MH370, srušio hiljadama kilometara daleko od kopna, u južni deo Indijskog okeana.

Preliminarna analiza satelitskih “pingova” mogla je samo da ukaže da je poslednji položaj aviona bio u prostoru koji se pruža od Kaspijskog mora do južnog dela Indijskog okeana, dodaje Rojters.

“Svi napori pretrage su sada fokusirani na južni deo južnog koridora, u području koji pokriva nekih 469.407 kvadratnih nautičkih milja, u odnosu na 2,24 miliona kvadratnih nautičkih milja koliko smo objavili 18. marta”, istakao je Husein.

“Trenutno radimo na daljem sužavanju prostora potrage, koristeći četiri metode koje sam ranije pomenuo – prikupljanje informacija od satelitskog nadzora, analize nadzora radarskih podataka, povećanje vazdušnog i površine pristupa i povećanje broj tehničkih i uskih stručnjaka te oblasti”, dodao je on.

Kineski predsednik Sji Ðinping poslaće specijalnog izaslanika u Kuala Lumpur da bi se konsultovao sa Malezijskom vladom oko nestalog aviona, najavila je danas državna novinska agencija Sinhua.

“Sji je naredio da se pošalje specijalni izaslanik za Kuala Lumpur”, navodi kineska agencija bez imenovanja izaslanika.

U odvojenom saopštenju agencija navodi da je kineski premijer Li Kećijang rekao da će Kina zatražiti od Malezije da prosledi detaljne i tačne informacije o avionu, i da je “najvažniji zadatak, u ovom trenutku, da se traži nestali avion”.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO