Studenti u Novom Pazaru traže depolitizaciju Univerziteta!!!

Novi Pazar – Nekoliko studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru pokrenulo je inicijativu za depolitizaciju ove ustanove, jer smatraju da je u izbornom procesu za Studentski parlament bilo dosta nepravilnosti.

Izbori za Studentski parlament na ovom univerzitetu održani su juče, a nakon raspisivanja 25. marta, izborna komisija je od 29 predatih kandidatura potvrdila 28.

Student matematike Dženel Alihodžić rekao je na konferenciji za novinare da određene političke interesne grupacije imaju apsolutni primat u ovoj visokoškolskoj ustanovi i da će se jedino depolitizacijom osigurati da se izborni proces za Studentski parlament odvija kroz svoja osnovna načela.

“Smatramo da studenti sa ovog univerziteta izlaze kao funkcionalno nepismeni i zato tražimo od njih da se iz pozicije pasivnih i apatičnih pretvore u subjekte nastavnog procesa, a od profesora tražimo da imaju kreativniji pristup nastavi. Studentski parlament je već odavno izgubio autoritet među studentima, a činjenica da je od tolikog broja studenata na izbore izašlo manje od 10 odsto govori dovoljno”, rekao je Alihodžić.

Student prava Faruk Karalić ukazao je na niz nepravilnosti u sprovođenju izbornog ciklusa, navodeći da im je na taj način onemogućeno ostvarivanje njihovih prava.

On je istakao da je Studentski parlament nakon raspisivanja izbora imao obavezu da do 3. aprila objavi listu kandidata, a to je učinjeno tek 10. aprila kada je već istekao rok za prigovore.

“Mi nismo bili u mogućnosti da priložimo prigovor na sprovođenje ciklusa koji je bio 7. i 8. aprila i zato tražimo od rektorata da poništi sve dosadašnje aktivnosti Studentskog parlamenta”, rekao je Karalić.

Sa druge strane iz Studentskog parlamenta tvrde da su izbori održani u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije i Pravilnikom o održavanju Izbora.

Mersad Ličina, student prorektor Državnog univerziteta, istakao je da su pojedini studenti koji se nisu našli u novom sazivu Studentskog parlamenta jednostavno nezadovoljni jer nisu dobili podršku svojih kolega.

“Na taj način neki studenti pokušavaju da diskredituju i politizuju rad Državnog univerziteta, a poznato je da niko iz užeg rukovodstva Studentskog parlamenta nije član nijedne političke stranke”, tvrdi Ličina.

Redovni godišnji izbori za novi saziv Studentskog parlamenta održavaju se uobičajeno u aprilu, a rukovodstvo najvišeg studentskog predstavničkog tela bira se najkasnije do početka nove školske godine.

U novom sazivu Studentskog parlamenta, izabranog na neposrednim izborima, izabran je 21 student.

E.Đulović – Radiostoplus.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO