Stari automobili vredniji od zlata

bugatti-57sc-atlantic-11

Vrednost klasičnih automobila marke “ferari”, “bugati” i “bentli” porasla je za 28 odsto od početka godine zaključno sa junom, premašivši tako vrednost zlata, umetničkih dela i luksuznih nekretnina u Londonu. Skoku vrednosti klasičnih automobila doprinela je veća tražnja od strane bogatih Azijata.

Britanska konsultantska kompanija za nekretnine “Najt frenk”, koja objavljuje indeks koji prati potrošnju luksuzne robe, saopštila je da svetski bogataši daju više novca za predmete u kojima mogu uživati, s obzirom na znake oporavka svetske ekonomije. Tako je u julu, redak trkački automobil marke “mercedes-benc W196” iz 1954. godine, koji je pripadao legendarnom petostrukom šampionu Formule 1, Huan Manuelu Fanđu, prodat na aukciji za 19,6 miliona funti (30,6 miliona dolara), postavši tako najskuplji automobili koji je ikad prodat na jednoj aukciji.

– Mnogo bogatih Azijata je kupilo klasične automobile. Oni ih čuvaju u svojim garažama u Britaniji ili Evropi, a kada dođu, voze ih na relijima – izjavio je jedan od kreatora ovog izveštaja, Endru Đirli.

Najnoviji podaci su u velikoj suprotnosti sa zlatom, koje se smatra sigurnom investicijom u teškim vremenima, i čija je vrednost u istom periodu pala za 23 odsto. Posle klasičnih automobila, slede novčići i poštanske marke čija je vrednost porasla za devet, odnosno sedam odsto.

izvor: pressonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO