Sprovedeno istraživanje CESID-a o zadovoljstvu građana

cesid_2013

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES, sproveo je istraživanje o zadovoljstvu građana u 34 opštine na jugu i jugozapadu Srbije.

Cilj istraživanja bio je da pokaže koliko su građani zadovoljni uslugama lokalnih samouprava i njihovom saradnjom sa javnošću u cilju rešavanja problema, poverenjem u lokalne institucije, integritetom javnih funkcionera, čišćenjem ulica, održavanjem javnog reda, vodosnabdevanjem i kanalizacijom, odnosom prema korupciji i lokalnoj bezbednosti, kao i drugim pitanjima. Podaci ovog ispitivanja javnog mnjenja mogu da posluže kao smernice lokalnim samoupravama, kako bi izašle u susret potrebama stanovnika.

Istraživanje pokazuje da su lokalne samouprave sa najmanje komplikovanim procedurama Tutin, Novi Pazar, Brus, Raška i Ivanjica, dok su žitelji Prijepolja, Nove Varoši, Priboja i Sjenice ocenili procedure kao komplikovane i teško razumljive. Građani su pokazali i da žele više informacija o radu lokalnih samouprava.

„Najviše nezadovoljstva nivoom informisanja o radu lokalnih samouprava ispitanici su iskazali u Tutinu (64%), Brusu (53%) i Prijepolju (51%), dok sa druge strane, nešto više od dve petine građana Nove Varoši (43%) smatra da su informisani taman onoliko koliko im je potrebno “, kaže Blagojević.

Zemljoradnja, stočarstvo, turizam, prehrambena, tekstilna i hemijska industrija, prema mišljenju građana, treba da budu osnov budućeg ekonomskog razvoja opština Raškog, Moravičkog, Zlatiborskog i Rasinskog okruga. Najveći broj ispitanika, pak, smatra da lokalne samouprave treba najviše sredstava da izdvajaju za pomoć poljoprivredi, izgradnju i popravku puteva i razvoj vodovoda i kanalizacije.

Ispitivanje javnog mnjenja rađeno je na reprezentativnom uzorku od 8.378 punoletnih građana, a obuhvatilo je Leskovac, Bojnik, Crnu Travu, Lebane, Vlasotince i Medveđu (Jablanički okrug), Priboj, Prijepolje, Novu Varoš i Sjenicu (Zlatiborski okrug), Ivanjicu (Moravički okrug), Novi Pazar, Tutin i Rašku (Raški okrug), Vranje, Surdulicu, Bosilegrad, Bujanovac, Preševo, Vladičin Han, i Trgovište (Pčinjski okrug), Kuršumliju, Blace, Prokuplje i Žitorađu (Toplički okrug); Brus (Rasinski okrug), Gadžin Han, Aleksinac, Doljevac, Svrljig i Merošinu (Nišavski okrug), Knjaževac (Zaječarski okrug), Belu Palanku i Babušnicu (Pirotski okrug). Ovim istraživanjem bilo je obuhvaćeno 25 opština koje pokriva EU PROGRES, kao i devet lokalnih samouprava Rasinskog, Nišavskog, Zaječarskog i Pirotskog okruga koje bi trebalo da budu uključene u područje rada sledećeg razvojnog programa, po završetku EU PROGRESa.

Evropska unija finansijski podržava Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES, sa 14,1 milion evra, Vlada Švajcarske sa 2,5 miliona evra, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa 1,5 milion evra. EU PROGRES ima za cilj da podrži društveno-ekonomski razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Više detalja o Programu možete pronaći na web strani www.euprogres.org.

sandzakhaber / izvor: EU PROGRES

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO