Spasojević – “Erdogan dobio vetar u leđa”

Beograd — Rezultati lokalnih izbora u Turskoj pokazuju da je Erdogan i posle 12 godina vlasti dominantna figura na političkoj sceni Turske, izjavio Dušan Spasojević.

“Činjenica da je odbranio Istanbul, zadržao Ankaru i druga tradicionalna uporišta njegove AK partije širom Anadolije, za Erdogana predstavlja vetar u leđa pred predstojeće predsedničke izbore na leto, a na kojima Turska, prvi put od kada je 1923. proglašena republika, šefa države bira neposredno, na direktnim izborima”, rekao je Spasojević Beti.

Prema rečima bivšeg ambasadora Srbije u Turskoj, premijer Turske je u pobedničkom govoru “i sam priznao da su ovi izbori pokazali ko je izgubio, više nego što su pokazali ko je na njima pobedio”.

“Za očekivati je da će se u vremenu pred nama Erdogan nemilice obračunati sa možda najvećim gubitnikom ovih izbora – moćnim islamskim verskim pokretom imama iz Pensilvanije, Fetulaha Gulena. Gulenov pokret, inače dugogodišnji saveznik Erdogana i njegove partije u borbi protiv starih sekularnih struktura predvodjenih vojskom, se u poslednjih godinu dana pokazao kao najljući i najopasniji politički protivnik harizmatičnog premijera”, rekao je Spasojević.

Dušan Spasojević je ocenio da su jučerašnji lokalni izbori u Turskoj bili, u suštini, vrsta referenduma sa pitanjem “Za ili protiv Erdogana” i dodao da se na spoljnopolitičkom planu može očekivati dalje zaoštravanje retorike i nastavak politike koju Ankara vodi od parlamentarnih izbora 2011. godine.

“Indikativno je da u sinoćnjem govoru, u kome je posebno pozdravio Bosnu, Makedoniju i Kosovo, premijer Erdogan nijednom jedinom rečju nije pomenuo krimske Tatare. Posebno kada se uzme u obzir da je i tokom same kampanje, ali i u govoru posle proglašenja pobede, žestoko kritikovao pojedine zapadne prestonice optuživši ih za pokušaj svrgavanja demokratski izabrane vlade u Turskoj”, naveo je Spasojević.

On je dodao da ga ne bi začudio nastavak svojevrsnog spoljnopolitičkog osamostaljivanja u odnosu na tradicionalne zapadne saveznike Ankare i produbljivanje veza sa Moskvom i Pekingom.

Premijer Turske Režep Tajip Erdogan proglasio je pobedu na lokalnim izborima pošto je njegova partija Partija pravde i razvoja (AKP) osvojila 45 odsto glasova.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO