Smak sveta „zakazan“ za 16. mart 2880. godine

0120007.73

Ogromna stena, nazvana “1950 DA”, će za 867 godina proći toliko blizu Zemlje, da je verovatnoća da će se zabiti u Atlantski okean veća nego za bilo koji asteroid do sada.

Međutim, ovo predviđanje kraja sveta ima posebnu težinu, jer ga razmatraju ozbiljni naučnici. I to već više od pola veka, piše Dejli Mejl, prenosi Mondo.

Stručnjaci američke agencije za istraživanje svemira (NASA) odavno prate asteroid “1950 DA”, čija putanja ukazuje da postoji velika verovatnoća da će se sudariti sa Zemljom 16. marta 2880. godine.

Ta „velika” verovatnoća je samo 0,3 odsto. Međutim, to je čak 50 odsto veći rizik nego svih drugih asteroida do sada.

Ova stena, prečnika oko 1,1 kilometar, putuje brzinom od 15 kilometara u sekundi. Udar na Zemlju bi imao jačinu od 44.800 megatona TNT-a.

Tokom duge istorije Zemlje asteroidi te veličine su padali na nju. Jedan sličan je pre 65 miliona godina okončao eru dinosaurusa.

Trenutno postoji 1.400 potencijalno opasnih asteroida koji mogu proći „tik” pored Zemlje.

I pored svega naučnici ističu da nema razloga za zabrinutost.

Oni kažu da će, ako zatreba, “1950 DA” biti preusmeren – a to će biti urađeno ovako: površinu stene posuti kredom, ugljem ili staklenim perlama, a ostalo će uraditi Sunce, jer će se promeniti reflektivnost asteroida.

To će, kažu, omogućiti Suncu da ga odgura s puta.
trojka.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO