Sjenica dobila predstavnika u skupštini preduzeća koje upravlja prirodnim rezervetom “Uvac”

Novi Pazar – Sjenica –  Odlukom Vlade Republike Srbije, Sjeničanin Edis Muminović postavljen je u članstvo skupštine preduzeća koje upravlja prirodnim rezervatom “Uvac”.

Muminović je rekao da je ovaj organ dugo bio nedodirljiv za Sjeničane te je to razlog potojanja jaza imeđu opštine Sjenica i rezervata “Uvac”.

“ Vurujem da će moje članstvo, u skupštini preduzeća koje upravlja rezervatom, doprinijeti boljoj saradnji naše opštine i  rezervata  Uvac” dodao je Muminović.

On je objasnio da je 2006.godine ustanovljen rezervat “Uvac” i  istoimeno preduzeće koje upravlja ovim prirodnim dobrom.

“Opšti interes naše opštine je da uspostavi kontrolu nad rezervatom kojim se upravlja jer do sada niko iz Sjenice nije uzimao učešće u organima upravljanja rezervatom prirode Uvac. Na ovaj način imaćemo informacije iz prve ruke tako da ćemo moći da obaveštavamo stanovništvo o planiranim aktivnostima na području rezervata”, rekao je Muminović.

On  je demantovao tvrdnje pojedinih portala , gde se kaže da je opština Sjenica “poklonila” rezervat “Uvac” Novoj Varoši. On veruje da su ovakve tvrdnje netačne i neutemeljene u izvoru informacija.

“Teritorija jedne opštine definisana je zakonom o lokalnoj samoupravi tako da je nemoguće da se jedna teritorija pokloni, ona je definisana katastarskim parcelama i ostaje nepromijenjena do krupnih izmena koje donosi država”, objašnjava Muminović.

Podsjećamo da je rezervat prirode “Uvac” zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja . Ovaj rezervat izdvaja 104 vrste ptica od kojih u najznačajnije spada bjeloglavi sup, jedna od dvije vrste preostalih lešinara koje se danas gnijezde na ovom području.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO