Selaković: Moguće otvaranje odeljenja Pravosudne akademije u Novom Pazaru kako bi mladi krenuli da se uključuju u pravosuđe

NOVI PAZAR – Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je danas da je u pravosuđu potrebno uštimati mnogo toga što ne štimuje i da ne može da kaže da je zadovoljan radom pravosuđa bilo gde u Srbiji, ali da je put poboljšanja tog sistema trasiran novom strategijom reforme pravosuđa i akcionim planom.

selakovic
selakovic screenshot

Selaković je u Novom Pazaru, gde je obišao Osnovni, Viši i Prekršajni sud, rekao da će u sredu biti održana prva sednica Komisije za primenu Strategije reforme pravosuđa u periodu od 2013. do 2018. godine.

“Ne mogu da kažem da sam zadovoljan radom pravosuđa u Srbiji bilo gde, pa tako ni u samom Novom Pazaru. Tu je potrebno mnogo toga uštimati što ne štimuje. Moramo zajedno mnogo više da radimo na tome”, rekao je Selaković.

On je dodao da sistem mora da funkcioniše mnogo bolje nego što je to danas slučaj.
“Kad razgovarate sa građanima, nezadovoljni su radom suda, sud kaže – mi smo vezani onim što dobijemo od tužilaca, a oni kažu da su nezadovoljni onim što dobiju od policije. Dakle pitanje je funkcionisanja sistema koji mora da funkcioniše mnogo bolje nego danas i ne izdvaja se tu Novi Pazar ni od jednog drugog grada te veličine u Srbiji”, rekao je Selaković.

On je dodao da postoje različite procene koliko je to koštalo Srbiju, ali da definitvne i konačne nema zbog toga što se u nekim pravosudnim organima nije vodila evidencija o toj vrsti troškova.

U apelacionim sudovima, dodao je Selaković, sudiće i sudije koje nisu iz gradova u kojima se nalaze sedišta tih sudova.
“Niko ne želi beogradizaciju, novosadizaciju ili nišizaciju Srbije gde će se ograničiti apelacioni sudovi i tužilaštva samo na ljude koji žive u tim gradovima, jer se tu radi o visokim sudskim i tužilačkim instancama, pa je potrebno obezbediti ravnomernu zastupljenost svih krajeva sa područja tog suda”, rekao je Selaković.

Govoreći o poseti Novom Pazaru, Selaković je rekao da je jedna od tema razgovora sa predsednicima sudova i javnim tužiocima bilo pitanje nove sudske i tužilačke mreže i otpočinjanja tužilačke istrage.

U razgovorima je, dodao je Selaković, bilo reči i o svakodnevnim problemima u funkcionisanju sudova i tužilaštva na području Novog Pazara.

Jedna od tema, dodao je Selaković, bilo je i uključivanje većeg broja mladih i njihovo radno angažovanje u javnim tužilaštvima i sudovima.

Ministar je najavio i mogućnost otvaranja odeljenja Pravosudne akademije u Novom Pazaru kako bi mladi krenuli da se uključuju u pravosuđe, a da bi jednog dana bili birani za sudije i zamenike javnih tužilaca.
“Mislim da ćemo uz pomoć partnera iz inostranstva i angažovanje Ministarstva u najskorije vreme, nakon izrade pretprojektne dokumentacje i dozvola, zbog čega ćemo razgovarati i sa gradonačelnikom Novog Pazara, biti u prilici da otvorimo radove na proširenju i renoviranju dela zgrade pravosudnih organa u Novom Pazaru”, rekao je Selaković.

Upitan da prokomentariše ubistvo koje se u Novom Pazaru dogodilo prethodne sedmice i kolika je odgovornost Ministarstva pravosuđa u tome jer su “akteri te priče čekali na izvršenje sudske kazne”, Selaković je rekao da se ne može sva krivica i odgovornost “svaliti” na pravosuđe.
“Ne možemo da kažemo da je to samo problem pravosuđa, ali ako se radi o licima koji su čekala na izdržavanje kazne za teška krivična dela, ne verujem da je takav slučaj. U pitanju su sigurno bila neka ne toliko teška krivična dela”, rekao je Selaković.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO