Šeik Abdulah bin Zajed nastavio posetu

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan razgovarao je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem potpisao je sporazume o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o vazdušnom saobraćaju i o osnivanju Mešovitog komiteta za saradnju.

Nikolić je rekao da su brojne prednosti Srbije – geografski položaj, odlična radna snaga, koje uz priključenje EU mogu da budu veoma poželjne za investitore iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i založio se saradnju putem direktnih investicija.

Prema rečima šeika Bin Zajeda al Nahjana, što se tiče investicija, postoje brojne mogućnosti za dugoročnu saradnju u oblasti poljoprivrede, industrije, avijacije, ali i infrastrukture i turizma.

Nikolić je na sastanku istakao da prijateljstvo sa tom zemljom puno znači Srbiji i izrazio zadovoljstvo odlukom dve vlade da otvori diplomatsko konzularna predstavništva.Saradnja dve zemlje je obnovljena u svim segmentima i definišu se putevi za realizaciju saradnje u oblasti privrede, konstatovao je Nikolić na sastanku.
“Mi smo stabilizovali Srbiju i doprineli političkoj stabilnosti u celom regionu”, naglasio je Nikolić i dodao da je ekonomski jaka Srbija garant jakog i stabilnog Balkana.
“Naša deca više ne moraju da se plaše rata, ali još uvek mogu da se plaše siromaštva i naš je zadatak da otklonimo taj strah”, poručio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, komparativne prednosti Srbije su brojne, od geografskog položaja, odlične radne snage, koje uz priključenje Evropskoj uniji mogu da budu veoma poželjne za investitore iz UAE.Al Nahjan je čestitao Nikoliću i rukovodstvu Srbije na veoma brzoj i efikasnoj stabilizaciji regiona i doprinosu pomirenje među zemljama koje su pre nepune decenije bile u ratnom sukobu.

On je izrazio očekivanje da će EU što pre priključiti Srbiju, jer je to garancija mira, prosperiteta i stabilnosti celog regiona.Nikolić je naglasio da treba razmišljati i na temu direktnih investicija, jer na taj način mogu značajno uštedeti troškove transporta i istovremeno iskoristiti brojne ugovore o slobodnoj trgovini koje Srbije ima sa brojnim zemljama sveta.

Potpisani sporazumi između Srbije i UAE

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i šef diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan potpisali su danas sporazume o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o vazdušnom saobraćaju i o osnivanju Mešovitog komiteta za saradnju.

Dvojica ministara izjavili su da dve zemlje povezuju prijateljski i partnerski odnosi i izrazili nadu u dalje razvijanje saradnje.
“Srbija smatra Ujedinjene Arapske Emirate izuzetno važnim prijateljem i partnerom i mi smo snažno opredeljeni da i ubuduće razvijamo još dublje prijateljske veze”, izjavio je Mrkić na konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz UAE.

Prema Mrkićevim rečima, tema razgovora bili su novi mogući zajednički projekti i saradnja u oblasti poljoprivrede, avio-saobraćaja, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, infrastrukture, turizma i drugo.

Mrkić je podsetio da je u proteklih godinuu dana realizovano i dogovoreno više emiratskih investicija u srpsku privredu, potpisano više međudržavnih sporazuma i da je Srbija otvorila ambasadu u Abu Dabiju.

Šef srpske diplomatije izrazio je zahvalnost zbog zajma UAE Srbiji u vrednosti od jedne milijarde dolara i ocenio da će taj zajam u značajnoj meri doprineti ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti Srbije.

Šeik Bin Zajedn Al Nahjan izjavio je da su UAE srećni što su partneri Srbije i što su u dobrim odnosima sa celim regionom. Balkan je, prema njegovim rečima, mnogo propatio u poslednje dve decenije i obaveza je međunarodne zajednice da što više ulaže u to područje radi učvršćivanja mira.

Ministar spoljnih poslova UAE naveo je da je njegova zemlja posebno zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukture i poljoprivrede.

Ministar odbrane Nebojša Rodić i i ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan konstantovali su da dosadašnji razvoj odnosa između dve zemlje predstavlja odličnu osnovu za intenziviranje saradnje u oblasti odbrane.
“Za sada su evidentni rezultati u oblasti vojnoekonomske i vojno-vojne saradnje”, konstatovali su Rodić i šef diplomatije UEA, na sastanku kome je prisustvovao i ambasador UEA Abdulaziz Naser Al Šamsi.

Na sastanku je istaknuto i da su uspostavljeni “i početni oblici saradnje na nivou vojnobezbednosnih agencija, Vojne policije i specijalnih jedinica, kao i u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i sajber odbrane”.

U narednom periodu, saglasile su se dve delegacije, potrebno je razmotriti i mogućnosti saradnje u oblasti vojnog obrazovanja i medicine, navelo je MInistarstvo odbrane Srbije u saopštenju na svom sajtu.

Na sastanku su razmenjeni stavovi o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, navelo je resorno srpsko ministarstvo. Konstatovano je da je tokom 2013. realizovano više poseta visokog nivoa i ekspertskih radnih grupa dveju zemalja i naglašena potreba za održavanjem kontinuiteta takvih susreta.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO