Šarić jedva čeka da priča o prisluškivanim razgovorima

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe optuženim za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina preslušavanjem presretnutih razgovora između pripadnika grupe, koje je predstavilo tužilaštvo.

Šarić je danas odbio da kaže sudu da li je na snimcima njegov glas kao i da se izjasni o njihovoj sadržini jer su ga tako savetovali branioci.

“Neću se izjašnjavati ni da li je moj glas, ni na traskripte, po savetu mojih advokata da se sačeka neka sudska odluka. Inače bi se vrlo rado izjasnio da tužilac ne misli da ovde trijumfuje. Jedva čekam da kažem nešto o tome”, rekao je Šarić sudiji Siniši Petroviću.

Njegov branilac Radoslav Baćović je kazao da se Šarić neće izjašnjavati dok sudsko veće ne odluči o njihovom predlogu za izuzimanje određenih dokaza iz spisa predmeta jer smatraju da su pribavljeni na nezakonit nasčin, a koji se odnose na prisluškivane razgovore.

Šarićev drugi branilac Dejan Lazarević, kao I branioci drugih optuženih takođe su osporavali zakonitost pribavljanja dokaza koje sudu već na nekoliko suđenja predstavlja tužilaštvo za organizovani kriminal.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić danas je predstavljao snimke koji, kako je naveo, dokazuju da je Šarić boravio u skijaškom centru Livinjo u januaru 2009. pred zaplenu 235 kilograma 19. januara 2009. godine od pripadnika njegove grupe u Tireni.

Iz iskaza svedoka saradnika Nebojše Joksovića, koji je razjasnio o čemu se radi, presretnuti razgovori pokazuju da je Šarićeva grupa imala probleme sa zaplenjenim kokainom, napomenuo je tužilac.

Iz razgovora od 20. januara između Šarića I drugooptuženog Gorana Sokovića može se utvrditi da su imali sumnje sa zaplenom.

Sledećeg dana Sašrić je, kako je naveo tužilac, imao potvrdu da je došlo do zaplene jer kaže “sve je otišlo…”

Šarić istog dana NN licu kaže “nije Žule, ali je to sve” “u k… smo ti totalno”.

Joksović je tužilaštvu preneo da je Šarić tada sumnjao da je optuženi Boško Nedić koga zovu Žule možda radio za policiju, jer nije uhapsen u toj akciji italijanske policje.

Slušani su i razgovori između Sokovića i Šarića, Sokovića i Joksovića, Šarića i NN lica, optuženog Željka Vujanovića i drugih članova grupe, a sve u vezi s tom zaplenom.

Sagovornici iskazuju zabrinutost, sumnje, planiraju šta dalje…

Iako se danas očekivalo da na suđenje – u publiku, dođe Šarićev rođeni brat Duško Šarić, koji je prošle sedmice pušten iz pritvora u Crnoj Gori, to se nije desilo.

Iz razgovora Šarićevog branioca sa sudijom može se zaključiti da je Šarcih mlađi zatražio od suda posetu bratu u pritvoru, a sudija je najavio da će posetu odobriti.

Šarić je uhapšen 18. marta nakon četiri i po godine skrivanja pošto je odlučio da se preda. Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom 24. marta rekao da se ne oseća krivim ni po jednoj optužnici, niti po jednoj tački i da droga koja je zaplenjena nije njegova.

On tada nije želeo da detaljno iznosi odbranu, a njegov advokat Radosalv Baćević je nedavno rekao da to neće učiniti dok sud ne odluči o njihovom predlogu da se iz spisa predmeta izdvoje dokazi za koje Šarićeva odbrana smatra da nisu pribavljeni u skladu sa zakonom.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, pošto je još njih 14 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su Šarcih, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić , Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Mišić Aleksandra.

Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvetljavanju krivicnih dela.

U aprilu prošle godine u Speciajalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica.

U drugom postupku, koji se nastavlja 14. maja, Šariću se sudi za pranje 22 miliona evra u Srbiji, kupovinom preduzeća, parcela, hotela…

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO