Sandžak most saradnje

Redovnom godišnjiem radnom doručku koji je u Turskoj organizovala  grupa Prijatelji Sandžaka   prisustvovali su  potpredsednik Vlade Republike Srbije I ministar  trgovine Srbije Rasim Ljajić I ministar zdravlja Turske Mehmed Mujezinoglu koji je od samog osnivanja ovog foruma aktivno uključen u njegov rad jer je I sam poreklom sa Balkana.

Delegaciju Novog Pazara predvodio je ghradonačelnik dr Meho Mahmutović. Sastanku prisustvovalo preko 200 predsrtavnika udruženja, Bošnjaska širom Turske, ali I mnogo privrednika poreklom sa Balkana. Razgovaralo se o mogućim ptivrednim ulaganjima ali I tome koliko Turska može institucionslno da pomogne razvoju regjona. Na sastanku je napravljen osvrt na poplave koje su zadesile Srbiju I Bosnu i o načinima kako Turska može pomoći poplavljenim područjima. O ovoj poseti izveštavali su brojni mediji u Turskoj.

Predstavnici iz  Srbije i Sandžaka bili su gosti grupe Prijatelji Sandžaka u Turskoj. Na tradicuonalnom  radnom doručku kome je prisustvovao i zamenik premijera Srbije i ministar Sasim Ljajić i ministar zdravlja Turske Mehmet  Mujezinoglu ,poslanik AK partije Husein Burge, poslanik paertijer CHP Faik Tunaj, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević, predsednik opštine Bajram Paša Atila Ajdiner, zatim udruženja iseljenika sa Balkana  Atila Bajkal kao i predstavnici nevladinog sektora bilo je reči o daljoj saradnji.

Skup je otvorio i prisutne pozdravio uvodnim govorom predsednik i osnivač grupe prijatelji Sandžaka Salih Akgul  koji je uzahvalio Vladi RepublikeTturske na svim projektima koje je realizovala i na onim  projektima čija relaizacija je u planu, a reč je o projektima iz oblasti vere, kulture, obrazovanja i zdravstva. On je takođe zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji projekta sportske hale Pendik u Novom Pazaru. govoreći o socijalnim projektima on je rekao da će tokom ove godine biti organizovan tradicionalni sunet sa rekordnim brojem od 400 dece. Skupu se obratio I gradonaćelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović kao I potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić koji je zahvalio Turskoj na svoj pomoći koju je pružila kako Sandžaku tako i Republici Srbiji.

Minsitar zdravlja Republike Turske Mehmet Mujezinoglu  zahvalio je gostima na poseti posebno naglasivši da će Turska uvek biti na raspolaganju narodima Balkana. On je podsetio na zajedničku kulturu istoriju i tradiciju svih balkanskih naroda i ukazao na neophodnost daljeg zbližavanja i saradnje u budućem periodu, nudeći pri tome svaku vrstu pomoći Turske i njegovog ministarstva.

Poslanik paertijer CHP Ffaik Tunaj poručio je da je svaka pomoć od bilo koga iz Turske da dolazi veoma važna i posebno naglasio značaj projekata koje na ovim prostorima realziuje Turska razvojna agencija TIKA.

Poslanik AK partije Husein Burge zahvalio je predsedniku te stranke i premijeru Republiek Turske Redžepu Taipu Erdoanu koji je, kako je rekao, uticao na  sve svoje poslanike da što više saznaju o Balkanu i svim njegovim specifičnostima. On je podsetio na amanet koji je na samrti predsednik Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović ostavio Erdoanu da brine o Bošnjacima na Balkanu. Bvaj emanet premijer Erdoan provodi i danas učeći nas i našu decu da u sebi nosimo balkansku krv i srce, rekao je Burge.

Na sasatnku je posebno istaknuta  neophodnost satradnje da turskim  privrednicima, posebno članovima Rumeli grupe. Potpredsednik Vlade I ministar Rasim Ljajić pozvao je turske privrednike da posete Srbiju I Sandžak  kkao bi se upoznali sa mogućnostima za ulaganje u ovu zemlju I region.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO