Samsung Z – prvi Tizen smartfon

Nakon višegodišnjeg širenja glasina i zvaničnih pomeranja datuma, kompanija Samsung upravo je otkrila svoj prvi smartfon koji se zasniva na “open source” operativnom sistemu Tizen. Model se zove jednostavno – Samsung Z.

Ovaj smartfon dolazi sa HD Super AMOLED displejem od 4.8 inča, skenerom otiska prsta i 2.3 GHz Quad-core procesorom. Opcija “Ultra Power Saving Mode” pomaže telefonu da ostane uključen i kada je baterija praktično prazna.

Korisnicima ovog telefona uskoro će, po zvaničnom predstavljanju Samsung Z smartfona, na raspolaganju biti aplikacije koje će Samsung ponuditi preko novog onlajn marketa Tizen Store.

Samsung navodi da novi softver donosi kraće startup vreme i multitasking, a trebalo bi da predstavlja i prelazni korak ka razdvajanju Samsunga od Googleovog operativnog sistema Android.

Telefon Samsung Z bi u prodaju trebalo da bude pušten na jesen, i to prvo u Rusiji, a potom i u drugim zemljama

144411365538c632dce456757147617_640x393

Tizen operativni sistem je dizajniran tako da može da pokreće aplikacije pisane u HTML-u 5, a prilagođen je kako za smartfone, tako i za tablete, pametne televizore, netbukove, uređaje poput pametnih satova…

Baš poput Androida i Tizen je operativni sistem zasnovan na Linux, a prati ga i Tizen Project sajt. Međutim, aktuelna 2.2.1 verzija zapravo se sastoji od složenog sistema različitih licenci. Na primer, animacija prilikom pokretanja sistema, kalendar ili pak aplikacije vezane za muzički plejer, objavljene su pod Samsungovom licencom “Flora”, za koju se do sada smatralo da je u suprotnosti sa zahtevima “open source” sistema.

Početkom godine pojavile su se glasine da će Galaxy S5 biti lansiran zajedno sa Tizenom, ali je na kraju taj smartfon predstavljen u paketu sa Androidom. U međuvremenu je Samsung predstavio pametne satove Gear 2 i Gear 2 Neo, koji su rade na Tizenu.

Sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO