Sa radom počeo i “britanski FBI”

sa-radom-poceo-i-britanski-fbi_trt-bosanski-23967

U Velikoj Britaniji je u ponedjeljak ozvaničen rad nove agencije, treće u posljednjih petnaest godina, koja će se uhvatiti u koštac sa najozbiljnijim oblicima organizovanog kriminala u ovoj zemlji.

Nazvana i “britanski FBI”, Nacionalna kriminalistička agencija (NCA) će se najvećim dijelom baviti cyber kriminalnom, zaštitom državnih granica i zaštitom djece, izjavila je za BBC britanska ministrica Theresa May.

Kriminalistička agencija će uposliti oko 4500 lica koja će sarađivati sa policijskim snagama širom Velike Britanije, no uprkos poređenju sa američkim FBI-em, neće biti nadležna za borbu protiv terorizma.

Prije skoro 15 godina, sa radom je počeo Državni kriminalistički vod, kojeg je 2006. godine zamijenila Agencija za teški organizovani kriminal, koja je takođe pred gašenjem.

Cilj novoosnovane agencije jeste nametnuti mnogo vidljiviji i udruženiji pristup nego je to bilo slučaj sa ranijim. Njen direktor, Keith Bristow, za BBC je rekao kako će agencija donijeti mnogo potrebne promjene i da će javnost biti u prilici da to i posvjedoči.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO