Radulović: Želim da izvučem Srbiju iz živog blata

390712_radulovic-2beta_ff

Uništavanjem sive ekonomije, koju podstiče i loš Zakon o radu, Srbija se može izvući iz “živog blata”, izjavio je ministar privrede Saša Radulović, u intervjuu za hrvatski “Poslovni dnevnik”, ističući da za ono što radi nema apsolutnu podršku u Vladi, ali i da harmonija ne postoji ni u jednj vladi.
Moj predlog o smanjenju poreskog opterećenja za sve poslodavce je ključan za privredu, izvoz i smanjenje sive ekonomije, koja je dostigla 30 odsto i koju podstiče poreski sistem i loš zakon o radu, rekao je Radulović, istakavši da moramo imati progresivan sistem oporezivanja, jer ovako niko ne želi da prijavljuje visoke prihode.

Radulović je rekao i da je njegov izbor da bude najistureniji član vlade, kada je reč o donošenju loših vesti.

– Želim promeniti stvari, da izađemo iz ‘živog blata’ u kome se nalazimo. Pre toga morate prepoznati blato u kome se nalazite i govoriti kako jeste bez ulepšavanja. Stvari izgledaju crno, ali to ne znači da nisam optimista kada je reč o izlasku iz blata – dodao je Radulović, istakavši da nema apsolutnu podršku u Vladi.

– Postoji stalno propitivanje odluka i stalno morate dokazivati da to što radite ima smisla. Tako to mora funkcionisati. Naši ljudi misle, da postoji harmonija, ali ona ne postoji ni u jednoj vladi – kazao je ministar privrede.

Radulović je ocenio i da je subvencionisanje radnih mesta radi privlačenja investitora promašen model.

Investitor mora doći, zato što su uslovi poslovanja dobri u nekoj zemlji, a ne zbog subvencija. Država može pomoći stvaranjem bolje poslovne klime, funkcionalnog sudstva, infrastrukture i brzim dobijanjem građevinskih dozvola, naveo je Rdaulović.

Govoreći o privatizaciji Vršačkih vinograda, Radulović je rekao da je u tom poslu problem bio u državi, ali i dodao da se takve stvari ne rade bez saradnje sa investitorom.

– Reč je o nameštenoj aukciji – investitor je učestvovao na aukciji na kojoj je trebalo da kupi preduzeće za koje mu je država već odobrila podsticaje. To su komične stvari. Može li se tu dokazati krivica ili ne, sekundarno je pitanje. Ne znam da bi ozbiljan investitor pristao da bude deo takvog postupka. Pošto su mu namestili da bude jedini ponuđač, čekali su da se nikood protivponuđača ne pojavi, pa je tek na trećoj aukciji uzeo preduzeće za 30 odsto vrednosti njegovih zaliha – rekao je Radulović.

Uz to bi, kako je rekao, država bi trebalo da plati otpremnine radnicima, koji se javljaju na Zavod za zapošljavanje na jedan dan, a posle toga bi još trebalo da im damo subvencije od 6.000 evra po radnom mestu, što je, smatra on, suludo.

– Prodavali smo preduzeće za 30 odsto procenujene početne vrednosti od 17 miliona evra, obećali smo da ćemo da platimo oko 1,5 milion evra, za 247 radnika, kojima smo prethodno platili otpremnine i uz sve to smo dali u zakup 12.000 hektara državnog zemljišta po bagatelnoj ceni. Sjajne prilika zar ne? – zapitao je Radulović.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija da zadrži strateške kompanije u svom vlasništvu, ministar je rekao, da je strateška industrija u Srbiji već pokrivena javnim preduzećima koja se neće prodavati.

On je naveo primer RTB Bor i Telekoma, koje država neće sasvim prodavati, ali će se ući u privatizaciju, s tim što će država zadržati kontrolni paket akcija.
Najbolji dugoročan plan privatizacije za takve kompanije, je izlazak na berzu, čime će kompanije ostati dostupne investicionim fondovima i građanima, dodao je Radulović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO