Prvak sveta deklasiran!

Reprezentativci Holandije pobedili su i obrukali Špance, 5:1!

Reprezentacija Španije, šampion sveta, obrukana je na petak 13. i bačena na kolena.

Sudija Nikola Ricoli napravio je dve skandalozne greške, Dijego Kosta se ponašao uličarski i razočarao mnoge koji su strepeli za njegov nastup, Iker Kasiljas dokazao da nije samo u lošoj formi…

A, Holanđani su igrali fudbal i demonstrirali svoju snagu!

Navijači selekcije Luja Van Gala ponižavali su protivnike u finišu pokličima “ole, ole”, smejali se Fernandu Toresu i gledali kako se njihovi ljubimci igraju protiv Španaca.

Golovima Robina Van Persija, Arjena Robena (po dva) i Stefana De Fraja:

ŠPANIJA – HOLANDIJA 1:5 (1:1)

Uskoro opširnije…

Mislili smo da će bar utakmica Španija – Holandija, uz suđenje Nikole Ricolija, proći bez sumnje u sudijske odluke. Ipak, nije bilo tako.

Renomirani italijanski arbitar dosudio je u 26. minutu penal za šampione sveta posle starta Stefana De Fraja na Dijega Kostu i glumačkog pada napadača u kaznenom prostoru. Italijanski arbitar nije imao dilemu pre nego što je pokazao na belu tačku, mada su fotografije pokazale da nije bio u pravu.
Španski centarfor pao je svojevoljno, zadržavši nogu na nozi defanzivca koji je klizao ispred njega! Alonso je prišao lopti i sigurno pogodio mrežu sa bele tačke…

Međutim, već u 53. minutu Holandija je vodila, a arbitar je stupio u centar pažnje desetak minuta posle toga.

Robin van Persi izjednačio je u 44. minutu, “lastom” u šesnaestercu i savršenim udarcem glavom (na slici), na centaršut Blinda sa leve strane!

Odmah posle pauze – još jedan gol za “lale”!

Arjen Roben prihvatio je loptu takođe od Blinda, prevario Pikea, iskoristio lošu postavu Serhija Ramosa i nogom pogodio sa desetak metara!

Već u 60. minutu moglo je da bude i 3:1 za Holandiju, da je Robin Van Persi šutirao koji milimetar niže. Pogodio je prečku sa 13-14 metara iskosa!

Zatim, još jedna greška Nikole Ricolija! Italijanski arbitar prevideo je očigledan faul Robina Van Persija na Ikeru Kasiljasu u petercu, posle kojeg je De Fraj postigao i treći gol za “lale”!

Narednim, četvrtim golom Holanđana, razjašnjeno je ko će pobediti. Iker Kasiljas dodao je loptu Van Persiju, a on bez problema iskoristio poklon i dodatno ponizio i golmana i Špance!

ŠPANIJA (4-3-3): Kasiljas – Aspilikueta, Pike, Ramos, Alba – Ćavi, Buskets, Alonso – Silva, Kosta, Inijesta.

* Na klupi će sedeti De Hea, Havi Martinez, Huan Mata, Sesk Fabregas, Santi Kasorla, Pedro i David Vilja!

HOLANDIJA (3-5-2): Kilesen – Frej, Flar, Indi – Janmat, Klasi, De Jong, Blind – Snajder – Van Persi, Roben.

Kao što je i najavljeno, Dijego Kosta istrčaće na teren od prvog minuta. Ova utakmica bila je, naravno, tema i naše mundijalske kolumne MONDO TIP DANA.

Što se tiče sudije, možda večeras nećemo imati razlog za brigu, jer će utakmicu voditi Nikola Ricoli. Njegovi prethodnici na ovom turniru se nisu proslavili. Ni u četvrtak, ni u petak.

Praćenje utakmice biće vam možda zanimljivije uz nekoliko statističkih detalja:

– Vesli Snajder (30) odigraće protiv reprezentacije Španije svoju 100. utakmicu u dresu reprezentacije. Tako će stati uz veterane holandskog fudbala, “centurione”, među kojima su Edvin Van Der Sar (130), Frank De Bur (112), Rafael Van Der Vart (109), Đovani Van Bronkhorst (106) i Filip Koku (101).
– Iker Kasiljas će večeras početi svoj OSMI veliki turnir za reprezentaciju. A veliki turniri su Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo. Samo Lotar Mateus ima više nastupa na tim svetkovinama – devet.

– Holandija nije izgubila prvu utakmicu na Mundijalu od 1938. godine i utakmice protiv Čehoslovačke (0:3)! Španija je izgubila na premijeri pre četiri godine, od Švajcarske (0:1)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO